Usvojen nacrt ustava, protesti u Kairu

Izvor: RTS, 30.Nov.2012, 19:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen nacrt ustava, protesti u Kairu

Desetine hiljada demonstranata izašlo na ulice Kaira pošto je ustavna komisija usvojila nacrt novog ustava, koji predsedniku Muhamedu Mursiju daje šira ovlašćenja. Demonstranti na trgu Tahrir uzvikivali: "Ustav nevažeći" i "Narod želi da sruši režim".

Egipatska ustavna komisija, kojom dominiraju islamisti, odobrila je rano jutros nacrt novog ustava koji je kritikovala opozicija. Više desetina hiljada demonstranata izašlo je na ulice Kaira, jer nacrt ustava predsedniku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Muhamedu Mursiju daje šira ovlašćenja.

Demonstranti su krenuli iz više delova Kaira i okupili se na centralnom trgu Tahrir, uzvikujući: "Ustav nevažeći" i "Narod želi da sruši režim".

Nacrtom ustava Mursi je proširio svoja ovlašćenja i sebe izuzeo od nadzora bilo kakve vrste, pa i sudskog, uz obrazloženje da želi da spreči ostatke prethodnog režima da ometaju reforme.

U komisiji dominiraju islamisti, a u glasanju, koje je počelo u četvrtak, nisu učestvovali liberali i hrišćani.

Mnogi Egipćani veruju da Mursi i Muslimansko bratstvo koriste izbornu pobedu da monopolizuju vlast i ponovo uspostave jednopartijsku državu, gotovo dve godine posle svrgavanja predsednika Hosnija Mubaraka.

To je ove nedelje izazvalo proteste u kojima su stradale dve osobe, a više stotina ljudi povređeno, dok Muslimansko bratstvo i drugi islamisti planiraju da sutra održe skup podrške Mursiju.

Egipatska opozicija sada treba da odluči kako će se odnositi prema referendumu o novom ustavu, koji će verovatno biti održan sredinom decembra, odnosno da li će bojkotovati glasanje ili će iskoristiti nezadovoljstvo naroda i pokušati da odbaci taj dokument na referendumu.

Jedna od promena koju predviđa novi ustav je smanjenje broja članova Vrhovnog ustavnog suda za skoro trećinu, na 11 sudija.

Islamsko pravo kao osnova

Kao i u ranijim ustavima, i u novom nacrtu najvišeg zakonskog akta navodi se da će "principi islamskog prava" biti osnova zakona.

Ustavom se zabranjuje "vređanje i klevetanje svih proroka i glasnika", što bi, kako mnogi kritičari ocenjuju, moglo da bude korišćeno za ograničavanje slobode govora.

Vojska je u velikoj meri zaštićena od skupštinskog nadzora, tako što o budžetu vojske odlučuje Nacionalni savet odbrane, koji čine predsednik, šefovi dva doma parlamenta i najviši vojni zvaničnici.

Morsi je u intervjuu za državnu televiziju kasno sinoć naglasio da je brzo usvajanje ustava, koji je inače trebalo da bude razmatran dva meseca, bilo potrebno zbog tranzicionog perioda u kom ne postoji donji dom parlamenta, pošto je raspusten prošle godine.

"Najvažnija stvar u ovom trenutku je da završimo ustav, tako da imamo parlament izabran po ustavu, nezavisno sudstvo i predsednika koji sprovodi pravo", rekao je Morsi.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Desetine hiljada demonstranata protiv Mursija

Izvor: Nezavisne Novine, 30.Nov.2012

KAIRO - Desetine hiljada demonstranata koji se protive egipatskom predsjedniku Mohamedu Mursiju i njegovoj odluci o preuzimanju širokih ovlaštenja okupilo se danas na kairskom trgu Tahrir, nekoliko časova nakon što je odobren novi Ustav.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.