DAN SEĆANJA NA STRADANJE SRBA, ROMA I JEVREJA U JAJINCIMA Ispisujemo poglavlje u slobodarskoj istoriji (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Okt.2020, 11:28

DAN SEĆANJA NA STRADANJE SRBA, ROMA I JEVREJA U JAJINCIMA "Ispisujemo poglavlje u slobodarskoj istoriji" (VIDEO)

Dan sećanja na stradanje Srba, Roma i Jevreja

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić predvodi državnu komemorativnu svečanost povodom Dana sećanja na stradanje Srba, Roma i Jevreja u Jajincima u Drugom svetskom ratu.

Komemoracija je počela u 11 sati u Spomen-parku "Jajinci", kod Spomenika žrtvama zloglasnog stratišta.

Braneći nezavisnost, slobodu i interese Srbije, sledimo primere predaka i ispisujemo još jedno poglavlje u slobodarskoj istoriji naše >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zemlje, poručila je danas predsednica Vlade Ana Brnabić na obeležavanju Dana sećanja na stradanje Srba, Roma i Jevreja u Jajincima.

Premijerka je navela da otvaramo novo poglavlje u kome je Srbija članica unije evropskih država, za koju kaže da je najveći i najuspešniji mirovni projekat u istoriji čovečanstva, bez obzira na sve izazove sa kojima se suočava.

Istakla je da je Srbija zemlja sa prijateljima i partnerima i na istoku i na zapadu.

- Srbija je zemlja pobednik u oblastima u kojima je kroz istoriju retko pobeđivala - u ekonomiji, broju investicja, stopi nezaposlenosti, tehnologiji, inovacijama, ogromnoj veri u sebe, svolje ljude i voju budućnost - rekla je Brnabić koja je predvodila državnu komemorativnu svečanost u Spomen-parku Jajinci.

Premijerka je naglasila da nastavljamo samouvereno da čuvamo antifašitičke vrednosti.

- Plamen slobode Srbije nastavlja i nastaviće večno da živi - navela je Brnabić koja je položila venac na stratište u Jajincima i upisala se u Spomen-knjigu.

Poručila je da treba da budemo ponosni na našu istoriju i Srbiju, da baštinimo sećanja na pretke, odbacujući svaki pokušaj revizije istorije.

Komemoraciji su prisustvovli ministri, predstavnici stranih ambsada, SPC i drugih verskih zajednica, a okupljenima se obratio predsednik Udruženja "Jasenovac" Milinko Čekić, koji je preživeo ustaški logor.

Strelište u Jajincima je bilo najveće mesto egzekucije na teritoriji okupirane Srbije u drugom svetskom ratu. Na ovom stratištu su, prema zvaničnim, iako najverovatnije nepreciznim podacima, od leta 1941. do jeseni 1943. godine nacisti ubili 80.000 muškaraca, žena i dece.

U Jajincima su streljani ljudi zbog svoje etničke pripadnosti (jer su nacističkim zakonima obeleženi da kvare „čistotu rase“), streljani su srpski ustanici, ideološki protivnici (uglavnom komunisti), ali i nasumično uhapšeni civili, kao deo odmazde nemačkih okupatorskih vlasti u Beogradu, koja je donela proglas kojim za svakog ubijenog Nemca mora biti ubijeno 100 civila, a za svakog ranjenog Nemca, mora biti ubijeno 50 ljudi. Glavne žrtve masovnih pogubljena su bili Srbi antifašisti, Jevreji i Romi.

U Jajince su redovno dovođeni i streljani logoraši iz Banjičkog logora.

Najzloglasniji nacistički logor na teritoriji okupirane Srbije bio je koncentracioni logor i na Starom Sajmištu u Beogradu, čiji su zatočenici, uglavnom Srbi, Jevreji i Romi, masovno ubijani od 1941. do 1944.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brnabić: Srbija svoju slobodu i nezavisnost ceni i voli više od svega

Izvor: RTS, 04.Okt.2020

Srbija se nalazi pred značajnim političkim i bezbednosnim izazovima, ne samo zbog odnosa sa Prištinom i vrlo složenih odnosa u regionu već zbog činjenice da su na teritoriji naše zemlje isprepletani višeslojni interesi različitih aktera, svetskih i evropskih sila, velikih i moćnih zemalja,...

Nastavak na RTS...

Brnabić u Jajincima: Nastavljamo da negujemo antifašističke vrednosti

Izvor: Radio 021, 04.Okt.2020

Premijerka Srbije Ana Brnabić obratila se na komemorativnoj svečanosti povodom Dana sećanja na stradanje Srba, Roma i Jevreja u Jajincima u Drugom svetskom ratu..."Budite uvereni da rukovodstvo Srbije na čelu sa Aleksandrom Vučićem i svi oni koji danas prihvataju štafetu istorije svaki dan pokazuju...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.