Izvor: Nezavisne Novine, 25.Okt.2017, 13:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvijanović: Nemoguće da BiH do kraja godine ispuni uslove za kandidatski status

KNEŽEVO - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da nije optimista da bi BiH početkom godine mogla da dobije kandidatski status, jer smatra da je nemoguće da se ispune obaveze, koje su postavaljene na tom putu.

Komentarišući stav predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića da bi BiH trebalo da dobije kandidatski status početkom godine, Cvijanovićeva je rekla novinarima u Kneževu da nije nimalo zadovoljna činjenicom da se određene stvari >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << ne mogu stići i da bi voljela da su sve one stavljene u funkciju, i kada je u pitanju mehanizam koordinacije.

Cvijanovićeva je navela da bi voljela i da je Upitnik davno urađen, preveden i poslan Evropskoj komisiji i da izvršene obaveze na evropskom putu, na kojem je Reformska agenda jedna od ključnih stvari, ali nisu.

"Ne zna se kraj tim problemima koji danas stanuju na nivou BiH", naglasila je premijer Srpske.

Ona je dodala da treba imati u vidu činjenicu da, ma kako se postavljaju uslovi pred neku zemlju, uvijek postoji politička odluka ili diskreciona odluka institucija EU da sami prosuđuju i ocjenjuju u određenom momentu i donesu odluku o tome da li će neko ostati u statusu potencijalnog kandidata, dobiti kandidatski status ili će mu biti deblokiran put da ide ka punopravnom članstvu.

Ona je ocijenila da su političke odluke uvijek važne, ali da EU sada nije čvrsto na nogama, nakon svih izazova sa kojima je bila suočena, te ne vjeruje da će ona tako brzo odlučivati.

"Voljela bih da je tačno što je Čović rekao, ali ne dijelim taj optimizam", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da mehanizam koordinacije i dalje postoji samo na papiru, iako su se neki mali pomaci mogli vidjeti u pogledu rada radnih grupa, koje su radile u pripremanju odgovora za Upitnik Evropske komisije, ali je to nedovoljno da bi se moglo reći da mehanizam funkcioniše.

"Mehanizam koordinacije podrazumijeva interakciju brojnih struktura u okviru složene BiH, a to znači održavanje ministarske konferencije, komisije za integraciju, da se kolegijum sastaje i rješava određena pitanja, definiše i trasira određene pravce. Nažalost, to se nije desilo i problem tu vidim isključivo u Sarajevu", pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da u Sarajevu ne postoji želja da se i u praktičnom smislu ponaša u skladu sa mehanizmom koordinacije, jer se to doživljava kao jedna od obaveza koju je uspostavila EU, pa su je, kao što je to bio slučaj sa mnogim drugim obavezama na papiru, ispunili bez stvarnog ponašanja na terenu.

Prema njenim riječima, poslije izbora, koji će brzo, uspostavljaće se prakse, koje će odgovarati mehanizmu koordinacije.

"Duboko vjerujem da je to jedini način da se BiH kreće naprijed i što prije to shvatimo prije će se i desiti", poručila je premijer Srpske.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.