Cucić: Više od dve trećine zemalja misli da je balkanska ruta zatvorena

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Nov.2017, 19:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cucić: Više od dve trećine zemalja misli da je balkanska ruta zatvorena

Ambasadorka Slovačke Dagmar Repčekova uručila je danas komesaru za izbeglice i migracije Vladimiru Cuciću 30.000 evra za nabavku kompjutera koji će u Srbiji povezivati sve centre za smeštaj migranata i državne organe.

Cucić je u Komesarijatu za izbeglice zahvalio na donaciji i ocenio da je pomoć Slovačke mnogo veća od novčane, jer pokazuje da Slovačka za razliku od više od dve trećine evropskih zemalja smatra da balkanska ruta nije zatvorena.

"Dve trećine >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << evropskih zemalja smatra da je zapadno-balkanska ruta zatvorena, i zato nam je više od novca koji smo dobili značajna podrška koju za migrante dobijamo od Slovačke kao zemlje koja predsedava Višegradskom grupom", rekao je Cucić.

On je rekao da u smeštajnim kapacitetima u Srbiji trenutno ima oko 4.000 migranata, dok je oko 300 ljudi van kolektivnih centara, a polovina ih je u Beogardu.

Repčekova je rekla da je danas uručena pomoć simbolična i dodala da je taj poklon ministra spoljnih poslova Slovačke Miroslava Lajčaka namenjena kupovini kompjutera koji će se koristiti za komunikaciju prihvatnih centara za migrante u Srbiji i državne uprave koja je nadležna za problem migranata.

Ambasadorka je rekla da je Slovačka od izbijanja krize za migrante u Srbiji donirala 412.000 evra. Taj novac je deo ukupne humanitarne pomoći od 850.000 evra izdvojene za Srbiju od 2012. godine koja je bila namenjena poplavljenim područjima i za program stambenog zbrinjavanja izbeglica.

Slovačka je za klasični razvojnu pomoć u poslednjih nešto više od deset godina izdvojila 15,5 miliona evra, rekla je ambasadorka i dodala da će ta ulaganja biti nastavljena i usmerena na poljoprivredu, ekologiju i digitalizaciju.

Višegradsku grupu, formiranu 1991. godine, čine Poljska, Mađarska, Slovačka i Češka.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.