Vesti

0

Cucić: Više od dve trećine zemalja misli da je balkanska ruta zatvorena

Autor: AP

Izvor: Beta

Cucić: Više od dve trećine zemalja misli da je balkanska ruta zatvorena

Izvor: Foto: Ambasada Slovačke

Cucić je u Komesarijatu za izbeglice zahvalio na donaciji i ocenio da je pomoć Slovačke mnogo veća od novčane, jer pokazuje da Slovačka za razliku od više od dve trećine evropskih zemalja smatra da balkanska ruta nije zatvorena.

"Dve trećine evropskih zemalja smatra da je zapadno-balkanska ruta zatvorena, i zato nam je više od novca koji smo dobili značajna podrška koju za migrante dobijamo od Slovačke kao zemlje koja predsedava Višegradskom grupom", rekao je Cucić.

On je rekao da u smeštajnim kapacitetima u Srbiji trenutno ima oko 4.000 migranata, dok je oko 300 ljudi van kolektivnih centara, a polovina ih je u Beogardu.

Repčekova je rekla da je danas uručena pomoć simbolična i dodala da je taj poklon ministra spoljnih poslova Slovačke Miroslava Lajčaka namenjena kupovini kompjutera koji će se koristiti za komunikaciju prihvatnih centara za migrante u Srbiji i državne uprave koja je nadležna za problem migranata.

Ambasadorka je rekla da je Slovačka od izbijanja krize za migrante u Srbiji donirala 412.000 evra. Taj novac je deo ukupne humanitarne pomoći od 850.000 evra izdvojene za Srbiju od 2012. godine koja je bila namenjena poplavljenim područjima i za program stambenog zbrinjavanja izbeglica.

Slovačka je za klasični razvojnu pomoć u poslednjih nešto više od deset godina izdvojila 15,5 miliona evra, rekla je ambasadorka i dodala da će ta ulaganja biti nastavljena i usmerena na poljoprivredu, ekologiju i digitalizaciju.

Višegradsku grupu, formiranu 1991. godine, čine Poljska, Mađarska, Slovačka i Češka.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR