Crnogorski mediji traže pomoć države

Izvor: RTS, 28.Jun.2009, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crnogorski mediji traže pomoć države

Privatni elektronski mediji u Crnoj Gori tvrde da ih je država "ostavila na cedilu". Od Vlade traže da im pomogne u savladavanju posledica ekonomske krize, bar tako što će smanjiti naknade za korišćenje frekvencija.

Asocijacija komercijalnih elektronskih medija (AKEM) zatražila je od crnogorske vlade pomoć u savladavanju posledica ekonomske krize. Prema informacijama iz AKEM-a, od države se očekuje da smanji naknade za korišćenje frekvencija.

Privatni elektronski >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mediji su više puta kritikovali Vladu Crne Gore, zbog toga što je na budžetsko finansiranje "stavila" Radio-televiziju Crne Gore, a njih ostavila "na cedilu".

Direktor podgoričkog lista "Vijesti" Željko Ivanović pohvalio je danas u svojim novinama Vladu Srbije zbog mera koje će, prema najavama, preduzeti da bi se pomoglo medijskim kućama da prebrode krizu.

Ivanović, kao i njegov kolega, direktor lista "Dan", Mladen Milutinović, tvrde da je država u Crnoj Gori, što se tiče medija, prema nekome "majka, a prema nekome maćeha".

Težak položaj je realnost 

Direktor podgoričke televizije "Vijesti" Slavoljub Šćekić je u istoimenom listu rekao da "priča o teškom položaju nezavisnih medija nije lament nad njihovom sudbinom, već realnost".

"Za državu postoje samo oni mediji koje može da kontroliše", tvrdi Šćekić.

Pomoćnik crnogorskog ministra kulture, sporta i medija Željko Rutović rekao je nedavno agenciji Beta da Vlada, zasad, ne planira donošenje nekih mera za olakšanje materijalnog položaja medija.

Predsednik Sindikata informativne, grafičke i izdavačke delatnosti Crne Gore, Jovaš Stanišić ocenio je da je finansijski položaj medija veoma težak i da je potrebna hitna akcija.

Taj Sindikat je, kako je Stanišić rekao agenciji Beta, zatražio da se za 40 odsto poveća vrednost koeficijenta, na osnovu kojeg se obračunava plata zaposlenih u medijiskim kompanijama.

Stanišić je naveo da su prosečne plate u medijskim kućama mnogo manje nego u drugim vanprivrednim delatnostima, kao i da ni povećanje koeficijenta ne bi izjednačilo primanja.

Prema njegovim rečima, što se tiče plata i u medijima su velike razlike. Stanišić je objasnio da velike plate imaju članovi uprava i uredničkih timova, dok većina novinara i drugih zaposlenih imaju mnogo manja, često i neredovna, primanja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.