Izvor: Blic, 23.Avg.2016, 10:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crne rupe NISU CRNE Da li je najnoviji eksperiment dokazao Hokingovu teoriju

Više od četiri decenije nakon što je Stiven Hoking došao do otkrića i sugerisao da crne rupe u stvari nisu crne, izraelski naučnik Džef Štajnhauer tvrdi da je uz pomoć simulacije crne rupe dokazao tvrdnje ovog poznatog britanskoj naučnika.

Prema Hokingovoj teoriji određena količina visokoenergetske radijacije uspeva da pobegne gravitacionoj vuči crne rupe.

Džef Štajnhauer, fizičar sa izraelskog Instituta za tehnologiju, stvorio je veštačku crnu rupu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ne bi li testirao teoriju Hokingovu radijacije. Sve dok Hoking 1974. godine nije objavio naučni rad, fizičari su verovali da ništa ne može da izbegne gravitacionu vuču crnih rupa, čak ni svetlost, zbog čega su i dobile takvo ime.

Hoking je u svojoj teoriji izložio da crne rupe emituju određene čestice koje sa sobom odnose delić energije, čime se objašnjava zašto se crne rupe vremenom smanjuju i, konačno, nestaju.

Još uvek ne postoji dovoljno razvijena tehnologija da bi tako male količine radijacije mogle da budu očitane, a ako zaista postoje onda su naučnici prinuđeni da koriste simulatore kako bi testirali hipoteze.

Štajnhauer je osmislio simulator, koji je napravio 2009. godine, a koji je u stanju da simulira uslove u crnoj rupi u superhladnom stanju materije poznatom kao Boz-Ajnštajnov kondenzat.

Izraelski naučnik je osmislio simulaciju u kojoj hladi atome rubidijuma na milijarditi deo stepena manje od apsolutne nule (minus 273 Celzijusa).

On je nakon toga proveo sedam godina pokušavajući da što vernije rekonstruiše uslove za koje se pretpostavlja da vladaju u crnim rupama.

Kada je uspeo sve da sprovede na način na koji je zamislio, izveo je eksperiment 4.600 puta i primetio ono što je Hoking nagovestio pre nekoliko decenija.

Pošto su eksperimenti izvedeni uz pomoć veštački stvorenih crnih rupa, Hokingova teorija još uvek nije dokazana u potpunosti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.