Centar za medicinu budućnosti

Izvor: Politika, 02.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Centar za medicinu budućnosti

Niš – Dvadesetdevetogodišnja Nišlijka Dragana Rodić imala je životnu nesreću da nastrada u sudaru dva automobila na starom putu Niš–Leskovac. Od tada, punih osam godina nepokretna je i u invalidskim kolicima. To Dragani, međutim, nije smetalo da se hrabro i bez ikakvih predrasuda upusti u dve velike borbe: da završi fakultet i da traži način za svoj oporavak. Sada je na završnoj, četvrtoj godini studija na Megatrendu, gde planira da do jeseni 2008. diplomira menadžment. Odličan >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je student. Zahvaljujući izuzetnim ocenama postala je i stipendista fakulteta...

– Živim kao sav ostali normalan svet i borim se. U međuvremenu, u poslednjih pet-šest godina više puta sam u Srbiji i inostranstvu pokušavala da pronađem način da pobedim paraplegiju. Nije bilo mnogo uspeha u tim pokušajima, ali ne odustajem – kaže za "Politiku" ova skromna, ali nadasve uporna devojka.

Dragana Rodić je bila prva pacijentkinja iz Srbije koja je 2005.godine podvrgnuta komplikovanom operativnom zahvatu na jednoj klinici u Kini:

– Odlučila sam se za eksperimentalni operativni zahvat novom hiruruškom metodom ubacivanja matičnih ćelija u kičmenu moždinu. Po povratku iz Kine do današnjih dana, uz učenje i polaganje ispita na fakultetu, radila sam upravo samo na jednoj stvari: da sugrađanima, stanovnicima Niša i okoline, ali i svim ljudima naše zemlje Srbije omogućim pristup najsavremenijim metodama u lečenju invaliditeta. I, evo, konačno uspela sam u tome, ostvarila sam svoju veliku želju.

U Tržnom centru "Kalča" u Nišu, preksinoć je na prigodnoj svečanosti otvoren jedinstveni i prvi u našoj zemlji informacioni centar u kojem se omogućava pristup svim informacijama o ulozi matičnih ćelija u dijagnostici i lečenju različitih vrsta invaliditeta. Centar je osnovan i otvoren na inicijativu Dragane Rodić i velikog udruženja koje nosi njeno ime. Grad Niš i gradska opština Medijana su pokazali mnogo sluha za jedan ovakav poduhvat – ustupili su znatan prostor u centru grada, a opremanje su pomogli NVO "Milenijum" i mnoge druge organizacije i pojedinci.

Otvaranju prvog Info centra o matičnim ćelijama u Nišu i Srbiji prisustvovalo je na desetine prijatelja Dragane Rodić i članova njenog udruženja sa područja juga i jugoistoka Srbije. Mnogo je bilo onih koji su, iako sa invaliditetom, u Niš stigli iz Vojvodine, Beograda, Pančeva, Kragujevca... Svima njima više od dva sata o ulozi matičnih ćelija u savremenoj dijagnostici i lečenju odgovarao je na pitanja prof. dr Miodrag Stojković, Leskovčanin koji je u Londonu stekao reputaciju vodećeg genetičara u svetu:

– Terapija embrionalnim matičnim ćelijama je u povoju i ona se tek razvija. Ali terapija adutnim matičnim ćelijama već se primenjuje u svetu, pa i u Srbiji. Za sve bolesti postoji odgovor upravo u matičnim ćelijama. Pouzdano znamo da matična ćelija može da postane svaka ćelija u organizmu čoveka. Tako embrionalna matična ćelija može postati nervna, ili ćelija jetre ili pankreasa. Teoretski, iz matične ćelije može se dobiti oko 200 različitih ćelija u ljudskom organizmu i mogu se koristiti ne samo za spravljanje lekova, već i u terapiji raznih bolesti i, svakako, bolesti nervnog sistema kao što su Alchajmerova ili Parkinsonova bolest. Siguran sam, iako se nalazimo tek na početku, da ćemo za nekoliko godina utvrditi sigurnu terapiju za naše pacijente – rekao je, pored ostalog, u novom centru prof. dr Miodrag Stojković.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.