Izvor: RTS, 23.Apr.2021, 14:44

Bujar Osmani: Severna Makedonija podržava zatvaranje otvorenih pitanja u regionu

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani izjavio je u Prištini da će njegova zemlja "biti uz Kosovo na evropskom putu", izražavajući podršku članstvu prištinskih institucija u NATO-u i EU.
Tokom posete Prištini Bujar Osmani se suprotstavio idejama za prekrajanje granica, ističući "da su Ohridski >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sporazum, nezavisnost Kosova i evroatlantska perspektiva regiona pokazali uspešne modele".

Kosovska predsednica Vjosa Osmani je tokom razgovora sa Bujarom Osmanijem ponovila da takve scenarije treba sprečiti zajednički.
"Ne prihvatamo ideje koje utiču na naše granice i čine Kosovo nefunkcionalnim", rekla je Osmanijeva.
Iz njenog kabineta je saopšteno da su razgovarali između ostalog, i o epidemijskoj situaciji, kao i nastojanju da se sa međunarodnim partnerima obezbede vakcine protiv kovida 19.
Kosovska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala rekla je da su Priština i Skoplje potpisali oko 30 sporazuma u mnogim oblastima, ali da postoji potreba za boljom koordinacijom između dve vlade kako bi se olakšao promet robe.
Osmani je rekao da su u Skoplju spremni da Prištini stave na raspolaganje znanje i iskustva za članstvo u Evropskoj uniji.
"Severna Makedonija kao članica NATO-a u potpunosti podržava evroatlantsku perspektivu Kosova, izrazio sam zadovoljstvo što od ove godine pripadnici Vojske Severne Makedonije ovde mogu biti deo KFOR-a. Naša ambicija je puna integracija šest zemalja zapadnog Balkana u EU i kao zemlja koja pregovara sa EU i uz dugogodišnje iskustvo u tom pogledu spremni smo da stavimo na raspolaganje Kosovu sva svoja dosadašnja znanja i iskustva", rekao je Osmani.
Dodao je da Severna Makedonija podržava napore na zatvaranju otvorenih pitanja u regionu, dijalog sa Beogradom i put EU svih zemalja zapadnog Balkana.
"Republika Severna Makedonija podržava napore na zatvaranju otvorenih pitanja u regionu. Podržava dijalog između Kosova i Srbije i ocenjuje da bi konačni cilj dijaloga trebalo da bude uzajamno priznavanje i evropsko putovanje čitavog regiona", rekao je Osmani.
Tokom posete Prištini, Osmani se sastao i sa premijerom Aljbinom Kurtijem.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Osmani i Kurti ocenili da su odnosi sa Severnom Makedonijom odlični

Izvor: Beta, 23.Apr.2021

Predsednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Aljbin Kurti ocenili su danas da su odnosi Kosovo i Severna Makedonija odlični i dodali da treba raditi na daljem produbljivanju odnosa posebno na ekonomskom planu i u oblasti turizma.Kako je saopšteno iz kabineta Vjose Osmani, tokom susreta sa ministrom spoljnih...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.