Brnabić: EU treba da pritisne Prištinu da primeni Briselski sporazum

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Jun.2018, 12:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: EU treba da pritisne Prištinu da primeni Briselski sporazum

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je ogromna prepreka pregovorima Beograda i Prištine činjenica da Kosovo nije učinilo ništa na primeni Briselskog sporazuma, ali i veliki broj napada na Srbe na Kosovu u poslednjih nekoliko meseci.

Brnabić je posle sastanka s ambasadorima svih članica EU rekla da ne vidi nikakav pritisak na Prištinu da promeni odnos prema Srbima niti da primeni Briselski sporazum i formira Zajednicu srpskih opština.

Ona je rekla >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da Evropska unija nije samo posrednik već i garant Briselskog sporazuma kao i da Srbija ima pravo da očekuje od Brisela da izvrši pritisak na Prištinu.

"Žao mi je što se na formiranje Zajednice srpskih opština čekalo pet godina... što je pritisak bio samo na Srbiji kada je kičma sporazuma bilo formiranje Zajednice srpskih opština", rekla je Brnabić.

Ona je pozvala pored EU, i SAD i sve zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova da izvrše pritisak na Prištinu da primeni Briselski sporazum.

Nema razgovora o drugim pitanjima, dok se ne sprovede potpisano u Briselskom sporazumu

Brnabić je ranije danas kazala da Srbija neće razgovarati o drugim pitanjima u pregovorima sa Prištinom, dok se ne primeni u praksi ono što je potpisano u Briselskom sporazumu.

"Ako nemamo drugu stranu koja je dovoljno odgovorna da implementira ono što su potpisali onda ja ne vidim kako možemo da ragovaramo o bilo kom drugom kompromisu. Nećemo razgovarati o drugim temama ako nismo implementirati sporazum koji je potpisan i iza koga stoji i Priština i Brisel i svi ostali partneri", rekla je Brnabićeva novinarima nakon ovaranja Centralne laboratorija u Kliničkom centru Srbije.

Ona je dodala da će pregovori sa Prištinom biti jako teški i da će biće sve teži dok se Briselski sporazum ne implementira. "Za kompromis je potrebno najmanje dvoje, a u ovom trenutku nažalost i više činilaca jer su i ljudi u Prištini rekli da oni nemaju spoljnu politiku, već je to spoljna politika Sjedinjenih Američkih Država", rekla je ona.

Brnabićeva je dodala da Srbija mora da razgovara s parterima iz SAD o tome kakav je taj dugoročni kompromis, kao i sa parterima iz Brisela jer oni garantuju punu implementaciju Briselskog sporazuma.

"Dok mi pričamo o nekom rešenju, mi imamo rešenja koja je neko potpisao a koja Priština nije implementirala. Kada ih je Brisel pritisnuo onda su počeli da pričaju da Zajednica srpskih opština i nije važna. To tako ne može", rekla je ona.

Ostaću konstruktivan partner u razgovorima a medijskim i novinarskim udruženjima

Brnabić je kazala da će u razgovorima s medijskim i novinarskim udruženjima ostati konstruktivan partner, kao i da svoje kritike sa sastanaka neće iznositi u javnost.

Komentarišući odluku novinarskih i medijskih udruženja da ne prihvate novac koji im je dodeljen za medijske projekte kojima su konkurisali kod Ministarstva kulture i informisanja, ona je rekla da je to njihova odluka, a da je Vlada tu da razgovara o problemima i da se trudi da ih reši.

"Ako žele da uzmu novac iz konkursa mogu, ako ne, ne moraju, mi smo tu da razgovaramo o njihovim problemima", kazala je premijerka novinarima odgovarajući na pitanja u Kliničkom centru Srbije, nakon otvaranja Centralne laboratorije Centra za medicinsku biohemiju.

Ona je istakla da joj se "ne sviđa trend" da medijska udruženja nakon dva sastanka s Vladom o novoj Medijskoj strategiji, izađu u javnost nakon njih i kritikuju Vladu.

"S medijskim udruženjima sam imala dva sastanka i za razliku pd njih, ja neću komentarisati kakvi su to sastanci bili. Vidim da su oni izašli sa sastanka i krenuli da kritikuju Vladu, kako to radi zbog ovih ili onih stvari", rekla je Ana Brnabić.

Ona je dodala da će ostati konstruktivan partner i da svoje kritike neće iznositi u javnosti, jer misli da to nije konstruktivno.

"Izašli smo u susret i da se napravi Koordinaciono telo koje će rešavati kontinuirano probleme s kojima se mediji susreću. Počeli smo da ih rešavamo i čini mi se da smo dali dobar signal da želimo da radimo na rešenju tih problema", dodala je Brnabićeva i najavila da će u ponedeljak, kada će biti održan sledeći sastanak, sesti s predstavnicima udružennja da radi na rešavanju problema.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.