Medijska udruženja odbila novac od Ministarstva

Izvor: JužneVesti.com, 13.Jun.2018, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medijska udruženja odbila novac od Ministarstva

Zato što je, kako navode, konkurs bio nelegitiman i zato što su o dodeli novca odlučivali nestručni ljudi sa političkom agendom, 5 udruženja odlučilo je da ne prihvati novac koji im je dodeljen za medijske projekte kojima su konkurisali kod Ministarstva kulture i informisanja.

Konkurs su obeležile brojne nepravilnosti i nezakonitosti, navode udruženja, od postupka i procedure izbora i rada članova konkursnih komisija, do toga da je novac građana namenjen javnom interesu >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << otišao u najvećoj meri u medije bliske vlasti koji rade potpuno suprotno javnom interesu. O tome su pretežno odlučivali predstavnici fantomskih udruženja povezanih sa vlašću i anonimni “medijski stručnjaci”.

Iako novinarska i medijska udruženja rade u veoma teškim uslovima i neprijateljskom okruženju, o čemu svedoče i brojni međunarodni izveštaji, na ovaj korak su se odlučila kao izraz protesta zbog toga što se katastrofalna praksa konkursnog sufinansiranja sa lokalnog nivoa preselila na republički, ali i kao izraz solidarnosti sa svim onim kvalitetnim i profesionalnim medijima i medijskim projektima koji nisu, zbog političke nepodobnosti, dobili novac na konkursu - saopštavaju udruženja.

Novinarska i medijska udruženja su pre nekoliko dana zbog ovog, najnovijeg skandala u izvedbi Ministarstva kulture i informisanja zahtevala smene ministra Vladana Vukosavljevića i državnog sekretara Aleksandra Gajovića.

Odlazak ovog dvojca, navode udruženja, bi bio jedini logičan potez Vlade Srbije ukoliko zaista iskreno želi da uđe u dijalog sa novinarskim i medijskim udruženjima o izradi nove medijske strategije, ali i o rešavanju brojnih drugih medijskih gorućih problema, a upravo je zloupotreba konkursnog sufinansiranja jedan od njih.

Iza ove odluke stoje Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Asocijacija Lokal pres, Asocijacija onlajn medija.

Podsećamo, najveći deo novca na konkursu u Nišu podelile su 2 porodice, a Južne vesti neželeći da učestvuju u svemu tome, odbile su dodeljenih 600.000 dinara.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.