Francuski ribari krenuli ka Džerziju, neće biti blokade

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Maj.2021, 08:14

Francuski ribari krenuli ka Džerziju, neće biti blokade

Francuski ribari uputili su se danas ka Džerziju kako bi protestvovali zbog restrikcija na ribolov na tom području uvedenih nakon Bregzita, a zvaničnici tog ostrva u Lamanšu pristali su da se sastanu sa njihovim predstavnicima.

Predstavnik Odbora za ribolov regiona Normandija Igo Leibi rekao je da francuski brodovi neće blokirati pristup lukama na Džersiju, niti će sprečiti lokalne brodove da plove, kao što je ranije bilo najavljeno, prenosi Rojters.

Na sajtu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za praćenje pomorskog saobraćaja vidi se oko 25 francuskih ribarskih bodova kod luke Sent Helijer na Džersiju.

Prethodno je britanska vlada saopštila da će poslati dva patrolna broda da nadgledaju situaciju, nakon što su francuski ribari, koji tvrde da su im prava nepravedno ograničena, najavili protestnu blokadu luke Sent Helijer brodovima.

Prvi od dva broda britanske Kraljevske mornarice, Severn, stigao je jutros na odredište.

Francuska je zapretila da će isključiti struju ostrvu, koje ne spada pod teritoriju Velike Britanije, ali se smatra "kraljevskim posedom", odnosno "teritorijom za koju je odgovorno Ujedinjeno Kraljevstvo".

Do takvog razvoja je došlo nakon što je Džerzi prošle nedelje odlučio da izdaje dozvole za ribolov francuskim brodovima na osnovu novog post-Brgzit sistema.

Prema novim pravilima koje je Džerzi uveo u skladu sa trgovinskim sporazumom Velike Britanije i Evropske unije, vlasnici francuskih brodova moraju da dokažu da su i ranije ribarili u vodama oko ostrva.

Francuske vlasti tvrde da "nove tehničke mere" za ribolov oko ostrva u Lamanšu nisu razmatrane sa EU i ocenjuju da su one pravno "ništave".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.