Blic kiinoteka: 52 idealna filmska vikenda (epizoda 32.)

Izvor: Blic, 21.Jul.2013, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Blic" kiinoteka: 52 idealna filmska vikenda (epizoda 32.)

Piter Bogdanović je rekao: Jedino filmove često označavaju kao stare. Nikada se ne kaže “Da li si pročitao staru knjigu Dostojevskog?” ili “Da li si video onu staru Rembrantovu sliku?” ili “Da li si čuo staru Mocartovu simfoniju? Ako niste videli neki film, on je za vas nov.

Reditelj, scenarista, producent, montažer, muzičar, filmski autor i dugogodišnji profesor režije Milutin Petrović deli svoju strast prema filmu s vama i predlaže vam svoj elektični izbor >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << remek-dela i zanemarenih filmova. Uskoro i u knjizi

„52 idealna filmska vikenda, plus sabrani tekstovi o filmu“.

BIG WEDNESDAY (1978) i THE WIND AND THE LION (1975) rež: Džon Milijus

Dva filma mog omiljenog režisera i scenariste Džona Milijusa. Kada je prošlo vreme autentičnih filmskih titana, period od Grifita pa recimo do Pekimpoa, ušli smo u akademsko razdoblje u kome je za stvaranje presudan odnos koji umetnik ima prema istoriji filma.

Milijus je, uz Bogdanovića, svakako pojam filmadžije sa besprekornim stavom o istoriji ove umetničke forme. A uz tu erudiciju obdaren je jedistvenim talentom koji čini da njegovi kadrovi po pravilu izgledaju bolje od uzora kojima stremi ili sa kojima raspravlja. Za razliku, na primer, od Spilberga, kod koga pametno smišljene imitacije velikih majstora često izgledaju veštački i nategnuto.

“Dan velikih valova” je jedan od najlepših generacijskih filmova, a “Vetar i lav” začudan i urokljiv, ali fantastično dobro skrojen ideološko-politički esej sa jednom od najvatrenijih ljubavnih priča koja se tu udenula na potpuno neočekivan način.

Ostaje samo da vam parafraziram rečenicu koju je Milijus smislio za Prljavog Harija: “Go ahead, make my weekend.”

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

"Blic" kinoteka: 52 idealna filmska vikenda (epizoda 32.)

Izvor: Blic, 21.Jul.2013

Piter Bogdanović je rekao: Jedino filmove često označavaju kao stare. Nikada se ne kaže “Da li si pročitao staru knjigu Dostojevskog?” ili “Da li si video onu staru Rembrantovu sliku?” ili “Da li si čuo staru Mocartovu simfoniju? Ako niste videli neki film, on je za vas nov...Reditelj,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.