Biološki lekovi dostupni i obolelima od psorijaze u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Feb.2021, 00:33

Biološki lekovi dostupni i obolelima od psorijaze u Srbiji

Pacijentima obolelim od najtežih oblika psorijaze u Srbiji već dve godine dostupna je biološka terapija koja u potpunosti može da promeni život pacijenata i stavi bolest pod kontrolu, navodi se u saopštenju Udruženja pacijenti protiv psorijaze 3P.

Predsednik Udruženja pacijenata obolelih od psorijaze 3P Vladimir Kecić naveo je da oni žele da informišu pacijente, da ih motivišu i ohrabre da razgovaraju sa dermatologom o svojoj bolesti i mogućnostima lečenja koje su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sada mnogo veće nego pre nekoliko godina.

Biološka terapija je visoko efikasna, dobro se podnosi i komforno dozira kao potkožna injekcija jednom mesečno ili jednom u tri meseca, a mogu da je koriste i pacijenti kojima je zahvaćena manja površina kože, ali su te regije veoma osetljive, poput glave i lica, šake i stopala...

Dermatolozi su u mogućnosti da i pacijentima u Srbiji propisuju savremene lekove koji najuspešnije kontrolišu psorijazu kao ozbiljnu autoimunsku sistemsku bolest, i na najbolji način sprečavaju pojavu brojnih pridruženih oboljenja poput artritisa, kardiovaskularnih bolesti, metaboličkog sindrom, inflamatorne bolesti creva, depresije, navodi se u saopštenju Udruženja.

Od psorijaze boluje dva odsto populacije, pa je procena da u Srbiji ima oko 140.000 obolelih. Oko 30 odsto pacijenata ima umerenu i tešku formu psorijaze koja se mora lečiti sistemskom terapijom, uključujući i biološke lekove.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.