Izvor: Blic, 17.Feb.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bikini i kult mladosti razlog depresije

Naučnici su nedavno izneli rezultat višegodišnjeg istraživanja: žene srednjih godina više nego ikada ranije pate od depresije i anksioznosti. Četvrtina žena od 45 do 54 godine iskusila je neki duševni poremećaj u 2007, što je za petinu više nego 1993.

Stručnjaci veruju da ovoj krizi doprinosi stres zbog usklađivanja obaveza kod kuće i na poslu, briga o bolesnim roditeljima i usamljenost kad deca napuste porodično gnezdo. Povrh svega toga, žene koje su rasle 60-ih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << godina prošlog veka češće nego prethodne generacije smatraju da nisu mnogo postigle u životu i nesrećne su zbog svog fizičkog izgleda.

Muškarci, međutim, ređe imaju te probleme. Naučnici su otkrili da je svega 14,5 odsto pripadnika jačeg pola depresivno ili anksiozno.

Dr Endru Mekaloh, direktor britanske dobrotvorne Fondacije za mentalno zdravlje, objašnjava probleme koje muče starije dame:

- Tim ženama je sve teže da izađu na kraj s obavezama na poslu i kod kuće. Ta generacija oseća nekakvu prazninu, a majke teško podnose usamljenost posle odlaska dece na fakultet. Mi takođe živimo u društvu koje promoviše idealno telo za bikini kakvo eventualno imaju 20-godišnjakinje, pa se starije dame osećaju suvišne. To nemilosrdno bombardovanje mladošću izaziva depresiju i kod najobrazovanijih pripadnica slabijeg pola - objašnjava dr Mekaloh.

Svaka četvrta žena srednjih godina, tvrdi dr Mekaloh, pati od depresije i anksioznosti. Lekari opšte prakse ne shvataju da su upravo žene tih godina izložene najvećem riziku da počine samoubistvo. Situacija nije beznadežna, ali je svakako ozbiljna.

Istraživanje je obavio Informativni centar britanske Službe za nacionalno zdravlje (NHS). Ustanovljeno je da ispitanici imaju obične duševne poremećaje ako su iskusili anksioznost, napade panike, fobije, depresiju ili neku prisilnu radnju u proteklih nedelju dana. Naučnici su ih takođe pitali da li osećaju umor, pate li od nesanice i razdražljivosti, što su takođe simptomi duševnih tegoba.

Udate žene su mnogo ređe depresivne ili anksiozne od neudatih dama ili onih koje žive s partnerom. Jedina grupa muškaraca koja češće pati od depresije od sredovečnih žena jesu oni koji su se nedavno razveli.

- Duševni problemi su veoma česti, a uprkos tome, samo mali broj ljudi dobija adekvatnu terapiju. Vlada ne posvećuje dovoljno pažnje osobama s duševnim tegobama, niti uzrocima takvog stanja - ističe dr Mekaloh.

Šta je anksioznost?

Anksioznost je stanje koje karakteriše osećaj unutrašnje uznemirenosti, uplašenosti, straha da će se nešto strašno dogoditi, uz psihomotornu napetost i unutrašnji nemir. Osoba često ima osećaj da će „eksplodirati”, da će izgubiti kontrolu nad sobom, da će im se desiti nešto strašno. Anksioznost nije vezana za konkretan objekat ili osobu.

Rezultati istraživanja

Među ženama svih uzrasta utvrđeno je da u Engleskoj njih 21,5 odsto imaju duševne probleme, dok je ta stopa 1993. iznosila 19,1 odsto. Žene imaju trostruko više izgleda od muškaraca da pate od fobija, a suicidne misli imalo je 5,5 odsto žena u 2007, dok je takva osećanja u 2000. prijavilo svega 4,2 odsto dama. Čak 20 odsto devojaka između 16 i 24 godine isto tako pati od depresije ili anksioznosti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.