Banjaluka: Besplatno savjetovanje za djecu s poteškoćama u govoru

Izvor: Nezavisne Novine, 13.Dec.2015, 21:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banjaluka: Besplatno savjetovanje za djecu s poteškoćama u govoru

BANJALUKA - Besplatno početno savjetovanje ranog prepoznavanja poremećaja govora, u pedijatrijskoj ambulanti doktora Branislava Lolića u Banjaluci, počeli su da rade doktori iz Beograda sa Instituta za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora.

Ovi doktori napominju koliko je značajno na vrijeme prepoznati probleme u komunikaciji, te da se oni mogu uočiti vrlo rano, već sa mjesec ili dva, te da kod starije djece problemi u govoru dovode do sniženog potencijala za učenje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << izražavanje i razumijevanje.

"Naš cilj je da jedan do dva puta mjesečno budemo u Banjaluci, da pregledamo decu, popričamo s roditeljima i damo savet, vidimo koji je stepen poteškoća i da rešavamo probleme", rekla je Silvana Punišić, doktor neuro nauka, koja radi kao audio lingvista-logoped u Institutu za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora u Beogradu.

Ona ističe da je najveća zabluda da se logopedu ide kada se napune tri ili pet godina jer se govor razvija od rođenja.

Mirjana Sovilj, direktorka Instituta, kaže da poremećaji verbalne komunikacije duboko oštećuju ponašanje.

U planu imaju edukacije roditelja, vaspitača i svih onih koji se bave djecom.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.