Banjalučani evakuisani: Počelo uklanjanje bombe teške 466 kilograma

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Sep.2015, 09:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banjalučani evakuisani: Počelo uklanjanje bombe teške 466 kilograma

BANJALUKA – Uklanjanje avio-bombe iz Drugog svjetskog rata, teške 466 kilograma, koja se nalazi u rijeci Vrbas ispod Gradskog mosta u Banjaluci, završeno je oko 11 časova a građani koji su evakuisani se mogu polako vraćati svojim kućama, javlja novinar Nezavisnih novina.

Takođe, deminerske jedinice su uspješno transportovale bombu kroz Banjaluku, koja će biti uništena na poligonu Manjača.

Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke  je rekao da na terenu >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << nije bio nije bio nijedan problem i da se već u radnim jutarnjim časovima pokazalo da su građani informisani pravovremeno.

S obzirom na to da je riječ o bombi velike razorne snage, građani koji živili u rejonu od 400 metara od mosta u ranim jutarnjim satima napustili su stambene objekte jer je bila na snazi zabrana kretanja i boravka u zatvorenom i na otvorenom od 9 do 11 časova.

Zabrana kretanja i boravka na otvorenom važiće i za širi rejon od 800 metara od mosta. Procjenjuje se da u ovim zonama živi više od 10.000 stanovnika.

Kako je istakao Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke, adekvatna pomoć je pružena nepokretnim licima, a privremeni smještaj je osiguran u Domu penzionera.

On je naveo ranije da su ove mjere neophodne jer ne postoji stopostotna garancija da može biti bezbjedno izvedeno uklanjanje bombe, odnosno da je najkritičniji momenat podizanje bombe.

Načelnik Centra javne bezbjednosti Banja Luka, Boško Pandža, rekao je da će pripadnici ovog centra potpuno obezbijediti zonu od 400 metara iz koje bude evakuisano stanovništvo.

“Molimo građane da u realizaciji ovih aktivnosti sarađuju sa policijom i Civilnom zaštitom, a radi njihove lične sigurnosti i sigurnosti njihove imovine”, rekao je Pandža na konferenciji za novinare u Banja Luci.

U akciju uklanjanja bombe, engleske proizvodnje, uključeni su predstavnici grada, Republičke uprave Civilne zaštite, Ministarstva unutrašnjih poslova, Vatrogasna brigada, Dom zdravlja, Ronilački klub "Buk" i brojne druge institucije.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Banjalučani evakuisani: Počelo uklanjanje bombe teške 466 kilograma (FOTO)

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Sep.2015

BANJALUKA – Uklanjanje avio-bombe iz Drugog svjetskog rata, teške 466 kilograma, koja se nalazi u rijeci Vrbas ispod Gradskog mosta u Banjoj Luci, počelo je jutros u 9 sati i trajat će danas do 11 sati, javlja novinar Nezavisnih novina.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.