Uklonjena avio-bomba (Video)

Izvor: BanjalukaLive.com, 26.Sep.2015, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uklonjena avio-bomba (Video)

U Banjaluci je uspješno završena akcija uklanjanja avio-bombe koja se nalazila u rijeci Vrbas ispod Gradskog mosta. Gradonačelnik Slobodan Gavranović je istakao da je akcija protekla prema ranije utvrđenom planu i da nije zabilježen nijedan incident. On je zahvalio građanima, policiji, deminerskom timu, svim učesnicima u ovoj akciji, posebno medijima, koji su pomogli da građani budu adekvatno informisani. Zbog najavljenog vađenja bombe evakuisano je područje oko Gradskog mosta, a kretanje >> Pročitaj celu vest na sajtu BanjalukaLive.com << je bilo zabranjeno u zoni od čak 800 metara. Britanska bomba od 466 kilograma transportovana je na poligon Manjača, a za vrijeme trajanja akcije i "bezbjedni" dijelovi grada bili su prilično pusti. {youtube}VQO-Mkyp-zw{/youtube} Načelnik CJB Banjaluka Boško Pandža, izjavio je da je akcija izvedena prema utvrđenom planu i da na terenu nije zabilježen niti jedan problem. On je istakao da je u akciji učestvovalo oko 360 pripradnika MUP RS i oko 40 pripadnika civilne zaštite. Pomoćnik direktora Republičke uprave civilne zaštite za deminiranje Dragan Kos, kazao je da je transport bombe iz grada završen i da je plan u potpunosti ispoštovan. On je podsjetio da je akcija počela u 7.00 časova, da je u 8.00 izvršena blokada kod Gradskog mosta, te da je u 9.00 počela akcija. "Po izvlačenju iz vode, bomba je sa visine od jednog metra iznad površine vode spuštena u čamac na vreće sa pijeskom i transportovana nizvodno, do prilaza kod dvorane Obilićevo. Tamo je tim Republičke uprave civiline zaštite bombu utovario u specijalno blindirano vozilo i prevezao je na poligon Manjača, gdje će biti uništena", pojasnio je Kos. Pored pripadnika CJB Banjaluka i civilne zaštite, u akciji su bili angažovane ekipe banjalučke hitne pomoći, Centra za socijalni rad, ronilačkog kluba Buk, vatrogasne jedinice Banjaluka i vatrogasne brigade iz Prijedora koji su obezbijedili čamac za transport bombe. Bomba se nalazila ispod Gradskog mosta, težila je blizu 500 kilograma i zaostala je iz Drugog svejtskog rata. Poruka lopovima Budući da je u prijepodnevnim časovima evakuisano oko 10.000 građana, koji su žive na 400 metara udaljenosti od lokacije na kojoj se bomba nalazila, postojala je i potencijalna opasnost od mogućih neželjenih pljački i provala u stanove. Jedna simpatična Banjalučanka je potencijalnim provalnicima ostavila poruku u svom stanu: "Dragi provalnici, pare i zlato sam ponijela, nema ga u kući. Nemojte da razbacujete stvari po kući", prenosi ATV. (BLLIVE, Foto: YouTube/screenshot,Grad BL)  

Nastavak na BanjalukaLive.com...






Povezane vesti

Banjalučani evakuisani: Počelo uklanjanje bombe teške 466 kilograma

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Sep.2015, 09:51

BANJALUKA – Uklanjanje avio-bombe iz Drugog svjetskog rata, teške 466 kilograma, koja se nalazi u rijeci Vrbas ispod Gradskog mosta u Banjaluci, završeno je oko 11 časova a građani koji su evakuisani se mogu polako vraćati svojim kućama, javlja novinar Nezavisnih novina...Takođe, deminerske...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BanjalukaLive.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BanjalukaLive.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.