Balkan kao u rerni: Rekordne vrućine u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Bosni...

Izvor: Blic, 29.Jul.2013, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Balkan kao u rerni: Rekordne vrućine u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Bosni...

Vrh toplotnog talasa i danas će zahvatiti zapadni Balkan pa će temperature u većini gradova prelaziti 40. podeljak. U dolini Morače i Zete meteorolozi najavljuju da bi živa u termometru mogla da dostigne 42 stepena Celzijusa. Rashlađivanje na česmi u Sarajevu

Zahlađenje se, prema tim najavama, očekuje u utorak u večernjim satima, kada će početi da duva severni vetar, što bi temperature moglo da spusti za nekoliko stepeni.

- U većini mesta, temperature će >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << imati tropski karakter, a u pojedinim delovima Crne Gore imaće rekordne vrednosti - rekli su iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Kako da preživimo na plus 40

Lekari podsećaju da topli dani ne prijaju hroničnim, plućnim i srčanim bolesnicima, te da postoji povećan rizik od trovanja hranom, vodom, ujeda insekata. Takođe, lekari savetuju izbegavanje boravka napolju od 11 do 17 časova, kao i uzimanje dosta tečnosti i lagane hrane.

Rashlađivanje u Mostaru

Iz Instituta za javno zdravlje ranije su upozorili da su simptomi toplotnog udara vrtoglavica, slabost, uznemirenost, pojačana žeđ i glavobolja i apelovali da se svima kojima pozli ukaže prva pomoć tako što će biti sklonjen na hladnije mesto.

Dva vrela dana obeležiće ranije najavljena akcija volontera Crvenog krsta Bara, Budve i Podgorice koji će danas i sutra demonstrirati vežbe u pružanju prve pomoći u slučaju sunčanice ili toplotnog udara.

Inače, najtopliciji dan u Crnoj Gori bio je 24. avgusta 2007. godine kada je u Podgorici izmereno 44,2 stepena.

Slično će biti i na području Hrvatske gde se očekuju dnevne temperature do 40 stepeni Celzijusa.

Već u 07, 00 sati jutros temperature mora u Splitu je izmerena 27 stpeni.

Zbog visokih temperatura hrvatska predstonica je preko dana gotovo potpuno ispraženja, javili su hrvatski mediji.

A zbog visoke temperature kolabiraju i maldi ljudi, pa su lekari zagrebačke hitne pomoći imali 15 odsto vise intervencije nego što je to uobičajeno. I u Republici Srpskoj se očekuje tropska temperature od prekok 40 stepeni. Prolazno osveženje očekuje se tokom noći sa ponedeljka na utorak, što će na severu RS, prema najavama meteorologa, usloviti kišu I pljuskove.

Savez sindikata Republike Srpske pozvao je poslodavce, čiji radnici rade na otvorenom da preraspodele radno vreme. Od Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, kao i od Odbora za zaštitu zdravlja na radu zatraženo je da preduzmu sve potrebne zakonske mere kako bi zaštitili zdravlje radnika u Republic Srpskoj.

U Federaciji BiH juče je najtopliji grad bio Mostar sa 39 stepeni. Najveći broj intervencija HItne pomoći zabeležena je u Sarajevu. Današnje temperature će biti visoke, pa se u Mostaru, u hladovini Bijelog brijega, očekije da na pređe 40 stepeni, a osveženje bi moglo da stigne s večeri.

Danas će u celoj Bosni i Hercegovini maksimalan intenzitet ultraljubičastog zračenja Sunca dostizati vrlo visoke vrednosti (UV indeks 8-10), priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

VIDEO > U Podgorici kao u rerni:

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Balkan kao u rerni: Rekordne vrućine u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Bosni, temperatura do 42!

Izvor: Blic, 29.Jul.2013

Vrh toplotnog talasa i danas će zahvatiti zapadni Balkan pa će temperature u većini gradova prelaziti 40. podeljak. U dolini Morače i Zete meteorolozi najavljuju da bi živa u termometru mogla da dostigne 42 stepena Celzijusa. Rashlađivanje na česmi u Sarajevu..Zahlađenje se, prema tim najavama,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.