Bajnaj izabran za novog premijera Mađarske

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Apr.2009, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajnaj izabran za novog premijera Mađarske

BUDIMPEŠTA - Mađarski parlament izabrao je danas velikom većinom glasova Grodona Bajnaja za novog premijera zemlje.

Za izbor Bajnaja glasala su 204 poslanika mađarskog parlamenta. Za izbor je bilo dovoljno da glasa 193 poslanika, od ukupno 386 koliko ima skupština.

Pored socijalista, Bajnaj je dobio podršku i od Saveza slobodnih demokrata, bivšeg koalicionog partnera u manjinskoj vladi socijalista koju je predvodio Ferenc Đurčanj.

Bajnaj je na funkciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << premijera izabran umesto Đurčanja, koji je morao da podnese ostavku jer više nije imao podršku u parlamentu za sprovođenje mera za prevazilaženje ekonomske krize.

Bajnaj (41) je ranije obećao da se neće ponovo kandidovati za naredne izbore, koji će verovatno biti održani u aprilu ili maju 2010. godine.

Za vreme skupštinske sednice na kojoj se birao premijer, ispred zgrade parlamenta okupilo se oko 2.000 demonstranata koji su zahtevali prevremene izbore.

Ministar privrede i nacionalnog razvoja Gordon Bajnai postao je i zvanično kandidat za novog predsednika mađarske vlade krajem marta, pošto je dobio podršku vladajuće Mađarske socijalističke partije (MSP) i liberalnog Saveza slobodnih demokrata (SDS).

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.