Azerbejdžan pomaže izgradnju crkve u Petrovaradinu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jul.2011, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azerbejdžan pomaže izgradnju crkve u Petrovaradinu

NOVI SAD, BEOGRAD -

Vlada Azerbejdžana finansiraće završetak izgradnje pravoslavne crkve u Petrovaradinu i renoviranje Bajrakli džamije u Beogradu, izjavio je ambasador te zemlje u Srbiji Eldar Hasanov.

Ambasador Azerbejdžana je u intervjuu Tanjugu kazao kako će uskoro početi radovi na završetku izgradnje crkve Svete Petke u Petrovaradinu, a istovremeno i obnova beogradske džamije.

"Želimo da ova dva projekta budu otvorena istovremeno na konferenciji međukulturnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dijaloga Srbije i Azerbejdžana, koju će ove dve zemlje organizovati", najavio je Hasanov.

Ambasador naftom bogate kavkaske države je kazao kako je postojala ideja da se za izbeglice izgradi crkva u Novom Sadu, čija je gradnja počela, ali da zbog finansijske krize taj projekat nije dovršen.

"Ja sam izbeglica iz Karabaha i znam kako je biti izbeglica, to su nevini ljudi koji su nastradali i zbog toga njima treba pružiti svu moguću podršku, u moralnom i duhovnom smislu", istakao je ambasador.

Hasanov je naveo da su nakon zvanične posete predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva Beogradu, u junu, donete odluke o saradnji dve zemlje, ne samo u ekonomiji, već u svim oblastima - kulturi, nauci, obrazovanju, humanitarnim projektima...

"To je rezultat dobrih odnosa predsednika dve zemlje", dodao je Hasanov.

"Naš cilj je da otvorimo novu stranicu mirovne saradnje, dijaloga, tolerancije i razumevanja", istakao je on.

Bilateralnu ekonomsku saradnju Srbije i Azerbejdžana karakteriše, prema oceni Privredne komore Srbije (PKS), još uvek mali obim robne razmene, uz konstantan rast izvoza iz Srbije.

Tokom 2010. je izvoz iz Srbije u Azerbejdžan vredeo 5,74 miliona dolara, a uvoz 735.000. U prva dva meseca 2011. izvoz je izneo 514.000, a uvoz 112.000 dolara.

Procenjuje se da je ukupan društveni proizvod (BDP) Azerbejdžana meren paritetom kupovne moći (PPP, prema tržišnim cenama) 2010. vredeo 90,15 milijardi dolara, odnosno 11.000 dolara po stanovniku.

Dve trećine Azerbejdžana čija je površina 88.600 kvadratnih kilometara, bogato je naftom i prirodnim gasom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.