Izvor: Nezavisne Novine, 19.Apr.2017, 22:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Austrijanci zaposlili "najboljeg samotnjaka"

Nema vode, struje niti plate, ali čak 50 osoba se prijavilo da bude čuvar samostana koji se nalazi uzidan u stijeni, u blizini Salcburga.

Riječ je o građevini gdje su uglavnom boravili monasi isposnici, izolovani od ostatka svijeta. Danas, ovo je turistička atrakcija, otvorena za planinare i putnike namjernike.

Za posao čuvara ovog samostana izabran je Stan Vanujtreht, Belgijanac, kojem se ovo učinilo zanimljivim iskustvom.

"Odlučili smo se za Vanujtrehta >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << zato što je njegova ličnost veoma zanimljiva. Čovjek je koji naprosto zrači i vjerujemo da će biti izuzetan čuvar samostana", kaže Erih Rormoser, gradonačelnik Salfeldena, u blizini Salcburga, na čijoj se teritoriji nalazi ovaj samostan.

Vanujtreht priznaje da je i sam iznaneđen da je izbran. On je imao veoma živopisan život; bio je oficir u vojsci, zatim katolički đakon, a iza sebe ima jedan neuspješan brak.

"Mislio sam da nemam šanse", kaže ovaj 58godišnji penzioner i dodaje: "Kada sam prvi put pročitao o ovom samostanu, odmah sam pomislio da je to idealno mjesto za mene."

Život u samostanu je skoro spartanski, jer nema apsolutno ništa sa savremenim načinom života. Izgrađen je u stijeni iznad grada. Ipak, posao čuvara neće biti u potpunosti samotnjački, jer ovdje nerijetko dolaze turisti, ali i lokalno stanovništvo, koje rekreativno planinskim stazama stigne do samostana.

Vanujtreht kaže da će mu njegovo bogato životno iskustvo pomoći da uživa u novom "radnom mjestu", iako je riječ o poslu bez plate. On kaže da je tokom života prošao kroz razne poteškoće, u više navrata bio na samom dnu, ali da je uspio da izađe kao pobjednik iz svega.

Inače, samostan za posjetioce je otvoren od aprila do novembra i ujedno to će biti vrijeme koje Vanujtreht mora provesti tu.

Njegov prethodnik je bio Tomas Figlemiler, bivši sveštenik i psihoterapeut, koji se vratio u Beč, gdje planira da napiše knjigu o ovom neobičnom iskustvu.

"Život u samostanu je spartanski, ali priroda je prelijepa. Tokom boravka sam sreo dosta divnih ljudi, koji su dolazili u posjetu samostanu", rekao je Figlemiler.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Više od 50 kandidata se prijavilo da čuva austrijski samostan

Izvor: Radio 021, 20.Apr.2017, 09:20

Nema vode, struje niti plate, ali čak 50 osoba se prijavilo da bude čuvar samostana koji se nalazi uzidan u steni, u blizini Salcburga...Reč je o građevini gde su uglavnom boravili monasi isposnici, izolovani od ostatka sveta. Danas, ovo je turistička atrakcija, otvorena za planinare i putnike namernike...Za...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.