Više od 50 kandidata se prijavilo da čuva austrijski samostan

Izvor: Radio 021, 20.Apr.2017, 09:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više od 50 kandidata se prijavilo da čuva austrijski samostan

Nema vode, struje niti plate, ali čak 50 osoba se prijavilo da bude čuvar samostana koji se nalazi uzidan u steni, u blizini Salcburga.

Reč je o građevini gde su uglavnom boravili monasi isposnici, izolovani od ostatka sveta. Danas, ovo je turistička atrakcija, otvorena za planinare i putnike namernike.

Za posao čuvara ovog samostana izabran je Belgijanac Stan Vanujtreht, kojem se ovo učinilo zanimljivim iskustvom.

"Odlučili smo se za Vanujtrehta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << zato što je njegova ličnost veoma zanimljiva. Čovek je koji naprosto zrači i verujemo da će biti izuzetan čuvar samostana", kaže Erih Rormoser, gradonačelnik Salfeldena, u blizini Salcburga, na čijoj se teritoriji nalazi ovaj samostan.

Vanujtreht priznaje da je i sam iznenađen što je izbran. On je imao veoma živopisan život: bio je oficir u vojsci, zatim katolički đakon, a iza sebe ima jedan neuspešan brak.

"Mislio sam da nemam šanse", kaže ovaj 58-godišnji penzioner i dodaje: "Kada sam prvi put pročitao o ovom samostanu, odmah sam pomislio da je to idealno mesto za mene."

Život u samostanu je skoro spartanski, jer nema apsolutno ništa sa savremenim načinom života. Izgrađen je u steni iznad grada. Ipak, posao čuvara neće biti u potpunosti samotnjački, jer ovde neretko dolaze turisti, ali i lokalno stanovništvo, koje rekreativno planinskim stazama stigne do samostana.

Vanujtreht kaže da će mu njegovo bogato životno iskustvo pomoći da uživa u novom "radnom mestu", iako je reč o poslu bez plate. On kaže da je tokom života prošao kroz razne poteškoće, u više navrata bio na samom dnu, ali da je uspeo da izađe kao pobednik iz svega.

Inače, samostan je za posetioce otvoren od aprila do novembra i ujedno to će biti vreme koje Vanujtreht mora da provede u njemu.

Njegov prethodnik je bio Tomas Figlemiler, bivši sveštenik i psihoterapeut, koji se vratio u Beč, gde planira da napiše knjigu o ovom neobičnom iskustvu. "Život u samostanu je spartanski, ali priroda je prelepa. Tokom boravka sam upoznao mnogo divnih ljudi", rekao je Figlemiler.

Autor: Nezavisne novine

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.