Australija prva u svetu usvojila zakon o Fejsbuku i Guglu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Feb.2021, 10:08

Australija prva u svetu usvojila zakon o Fejsbuku i Guglu

Australija je prva u svetu usvojila zakon sa ciljem da Gugl i Fejsbuk plaćaju za prenošenje vesti na svojim platformama, piše BBC.

Ovi tehnološki giganti su se oštro protivili novom zakonu, a Fejsbuk je prošle sedmice ukinuo prenošenje informativnih sadržaja u Australiji zbog tog spora.

Ta odluka je ukinuta ove nedelje, posle pregovora sa vladom i usvajanja amandmana prema kojima je moguće >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da te kompanije ne budu obuhvaćene novim zakonom.

Međutim, obe firme su se obavezale da plate značajne iznose pojedinim australijskim medijskim kućama izvan ovog zakona, što se smatra kompromisom.

Zakon u Australiji posmatra se kao test za moguće slične regulative u drugim zemljama, s ciljem da se od digitalnih platformi naplati prenošenje vesti.

Zakon sa amandmanima usvojen je u Predstavničkom domu u četvrtak, nakon što je prethodno prošao u Senatu.

Nova regulativa podstiče tehnološke gigante i informativne organizacije da sami postignu dogovore o naplati sadržaja.

Ako razgovori ne budu uspešni, digitalne platforme mogu da budu uključene u nezavisnu arbitražu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Australija usvojila zakon kojim nalaže Fejsbuku i Guglu da plaćaju prenošenje vesti

Izvor: VOA, 25.Feb.2021

Australija je postala prva država na svetu koja je uvela obavezu digitalnim kompanijama poput Fejsbuka i Gugla da plaćaju domaćim medijima za prenošenje njihovog sadržaja. Parlament je u četvrtak odobrio zakon koji će vladinom arbitru omogućiti da odluči cenu koju digitalna kompanija treba...

Nastavak na VOA...

Australija prva u svetu usvojila zakon o Fejsbuku i Guglu

Izvor: Radio 021, 25.Feb.2021

Australija je prva u svetu usvojila zakon sa ciljem da Gugl i Fejsbuk plaćaju za prenošenje vesti na svojim platformama, piše BBC...Ovi tehnološki giganti su se oštro protivili novom zakonu, a Fejsbuk je prošle sedmice ukinuo prenošenje informativnih sadržaja u Australiji zbog tog spora. Ta odluka...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.