Australija usvojila zakon kojim nalaže Fejsbuku i Guglu da plaćaju prenošenje vesti

Izvor: VOA, 25.Feb.2021, 10:07

Australija usvojila zakon kojim nalaže Fejsbuku i Guglu da plaćaju prenošenje vesti

Australija je postala prva država na svetu koja je uvela obavezu digitalnim kompanijama poput Fejsbuka i Gugla da plaćaju domaćim medijima za prenošenje njihovog sadržaja. Parlament je u četvrtak odobrio zakon koji će vladinom arbitru omogućiti da odluči cenu koju digitalna kompanija treba da plati medijima ako dve strane ne uspeju da postignu sporazum. Konačni oblik zakona uključuje set amandmana kao deo sporazuma postignutog u utorak između australijske vlade i Fejsbuka. Izmene uključuju dvomesečni period posredovanja koji bi gigantima društvenih mreža i izdavačima vesti dao dodatno vreme za brokerske ugovore pre nego što budu primorani da se pridržavaju vladinih odredbi. Sporazumima je okončan zastoj zbog kojeg je Fejsbuk prošle nedelje blokirao sav australijski sadržaj vesti, ukidajući mogućnost da one budu gledane i deljene. Veb lokacije nekoliko javnih agencija i službi za hitne slučajeve takođe su blokirane na Fejsbuku, uključujući stranice koje uključuju najnovije informacije o epidemiji Kovid 19, požarima i ostalim prirodnim katastrofama.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Fejsbuk i Gugl će morati da plaćaju medijima u Australiji za prenošenje njihovih vesti

Izvor: Blic, 25.Feb.2021

Gugl i Fejsbuk će morati da plaćaju medijima da bi prenosili njihove vesti za australijske korisnike, jer je Australija postala prva država u svetu koja je takvu meru zvanično uvrstila u svoje zakonodavstvo.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.