Izvor: Politika, 15.Sep.2012, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabiberena čorba

Priština je u ponedeljak slavila dan za istoriju,dok je za Beograd kraj nadgledane nezavisnosti Kosova bio sasvim beznačajan događaj.

Vlasti u Prištini su odluku Međunarodne upravljačke grupe propratile trijumfalizmom najnovije evropske države, ceremonijama, tekstom Hašima Tačija u stranoj štampi, podelom odlikovanja strancima – zaslužnim prvoborcima kosovske nezavisnosti.

Ponedeljak 10. septembar doživljen je kao ustavni pečat 17. februara 2008, dana u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kome je proklamovana Republika Kosovo. Prisustvo političara i diplomata iz SAD i (okrnjene) EU uveličalo je slavlje, naravno uz sve počasti crvenog tepiha ocu osnivaču – Martiju Ahtisariju.

Iako se ništa suštinski nije promenilo otkako je Međunarodna civilna kancelarija zatvorila svoja vrata, u takvom danu u Prištini je bilo sasvim neprilično podsećati da se radi o nedovršenoj državi.

Kosovo je nestabilno, posebno što se tiče vladavine prava i odnosa sa Srbima na severu i u Srbiji. Misije NATO i Euleksa ostaju još godinama, što baš i nisu neki znaci suvereniteta.

Dobre vesti prijateljima po svetu trebalo je javiti mobilnim koji nema sopstveni državni predznak, što takođe nije svojstvo pune nezavisnosti.

Ništa se nije promenilo ni po pitanju nepriznavanja od strane pet članica EU, niti će Kosovo postati članica Ujedinjenih nacija.

To što je Mišel Platini u istom danu razgoreo nade da bi kosovski fudbaleri ipak uskoro mogli da kao reprezentacija igraju međunarodne utakmice slaba je uteha jer za tako nešta prvo mora da se dobije saglasnost Beograda.

Činjenice na terenu, kako se to obično kaže, pokazuju da sever Kosova potpuno demantuje „punu nezavisnost” o kojoj priča Priština. Kao što i funkcionisanje vlasti u Prištini, koja je prikupila nezanemarljivu brojku od oko 90 priznanja, demantuje postojanje srpskog suvereniteta u najvećem delu Kosova.

.................................................

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju od 16. septembra. Ako ste zainteresovani da se pretplatite na elektronsko izdanje cele „Politike“ kliknite OVDE.

Boško Jakšić

objavljeno: 16.09.2012
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

"Nisam ja kriv što su Srbi izgubili Kosovo"

Izvor: Vesti-online.com, 16.Sep.2012, 13:34

Nije moj plan kriv Srbima, insistira u razgovoru za "Vesti" Marti Ahtisari, bivši specijalni izaslanik generalnog sekretara UN, koji je bio glavni kreator plana po kojem je Priština dobila državu. "Otac kosovske nezavisnosti" u Prištini je dočekan kao oslobodilac, uz najveće počasti. Njegov plan...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.