5 zabluda u koje se još veruje: Kolumbo je otkrio Ameriku

Izvor: Blic, 25.Dec.2013, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

5 zabluda u koje se još veruje: Kolumbo je otkrio Ameriku

Često su mašta i predanja slađi i pitkiji od istine i dokaza. Ovo je kratka lista zabluda i besmislica u koje mnogi i dalje veruju, iako su ih istorija i nauka iznova pobijali. 2. Kolumbo je otkrio Ameriku

Kristofor Kolumbo, italijanski moreplovac pod španskom zastavom, nije bio prvi Evropljanin koji je kročio na tle američkog kontinenta, pa samim tim se ne može smatrati čovekom koji je otkrio Ameriku.

Pouzdano se zna da ga je pretekla bar jedna >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << osoba, skandinavski avanturista Lejf Erikson koji je u 10. veku, nekih 500 godina pre Kolumba, otkrio teritoriju koju danas zovemo Njufaundlend.

Erikson nikada nije kročio na teritoriju koju danas zauzima ono što popularno nazivamo Amerikom - Sjedinjene Američke Države, ali to nije uradio ni Kolumbo. Na sva četiri putovanja, uključujući i ono čuveno iz 1492. godine, iskrcavao se uglavnom na ostrvima u Karibima.

Ono što jeste istina je da su tek posle Kolumbovog "otkrića" Amerike počeli masovni istraživački i osvajački poduhvati Evropljana ka "novom" kontinentu.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.