Urbani simulakrum: Pazi, snima se!

Izvor: BKTV News, 22.Nov.2013, 14:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Urbani simulakrum: Pazi, snima se!

Srbija kao deo globalnog ili lokalnog sveta ušla je u program „Velikog brata“. Podaci govore da su građani Srbije snimani i praćeni sa najmanje 200.000 kamera (od toga oko 100.000 u Beogradu), koje su postavljene na ulicama, ulazima, javnim zdanjima, pa čak i na privatnim kućama. Građani su mimo svoje volje kontorlisani na javnim mestima. Da bi se suprotstavili kriminalu građani se snimaju na javnim mestima, čime se ruši njihova privatnost kretanja. Ako uz to dodamo čipovana >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << dokumenta (lična karta ili „Bus plus“) možemo s pravo reći da postoji sveopšte narušavanje privatnosti građana.
Drugi segment kontrole građana je prisluškivanje telefona (mobilni i fiksni), elektronske pošte ili društvenih mreža (Fejsbuk, Tviter…). Nema sumnje da postoji opšta kontrola ličnih podataka, bankovnih računa… Građane prisluškuju svi, počev od države, preko firmi u kojima rade, pa sve do banaka, pošte… Tako su službe bezbednosti u samo jednoj godini i preko jednog operatera 272.000 puta pristupile snimcima telefonskih razgovora. Ukupan broj takvih pristupa bazama preko svih operatera može samo da se pretpostavi i to bez sudske odluke. Dok postoji veliko snimanje i prisluškivanje građana, dotle se afirmiše visoka korupcija, pljačka, iznošenje kapitala iz Srbije i nikom ništa.
Prema procenama na različite načine poslednjih 13 godina Srbija je ojađena između 51 i 100 milijardi evra pljačkom ili iznošenjem kapitala iz Srbije. Za to vreme „tajno oko“ kamera hvatalo je građane u sitnim prestupima, poput nepropisnog prelaska preko pešačkog prelaza ili nepristojnog ponašanja na javnom mestu. Dok su se uz pomoć video nadzora pratili obični građani, dotle je na virtuelan, ali i realan način Srbija besomučno pljačkala.
Odavno je već obnarodovano da je pljačkanjem rudarskog basena „Kolubara“ država oštećena na desetine miliona evra. na taj način što su angažovane privatne mašine za vađene rude koje su „radile“ i po 25 sati dnevno, a vlasnici povlašćenih firmi zarađivali su enormno bogatstvo. Umesto što su angažovane preskupe mašine povlašćenih privatnih firmi, ruda je mogla da se eksploatiše i jeftinijim mašinama koje bi bile u vlasništvu„Kolubare“. Tu je i prodaja uglja preko posrednika drugoj državnoj firmi, umesto direktno i plaćanje velikih provizija, ali i kupovina zemljišta za širenje kopova mimo tržišne vrednosti. Da podsetimo na „Agrobanku“ gde je kroz malverzacije sa davanjem kredita koji nisu vraćeni banka oštećena za 84 miliona evra. Pljačkalo se i u farmaceutskoj industrije. Primera radi „Galenika“ je kao državno preduzeće oštećena za 34 miliona evra prodajom lekova mimo zakonske procedure.
Azotara Pančevo je nesavesnim radom oštetila državni budžet za 3,5 milijardi evra zbog nepravilnosti u vezi sa prometom regresiranog đubriva, koje je završilo u privatnim firmama, koje su ga skuplje prodavale. Iako postoje kamere neko je „pozajmio” iz Robnih rezervi oko 80.000 tona pšenice i kukuruza, a privatni skladištari su vratili samo oko 13.000 tona pšenice i oko 2.500 tona kukuruza. Šteta je milionska u evrima. Na sva ova nepočinstva oko dobro skrivenih kamera veoma, veoma dugo je bilo slepo.
Tomislav Kresović
Tweet
Pogledaj vesti o: Veliki Brat

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.