Robovlasnički ugovor Velikog brata

Izvor: Vesti-online.com, 10.Jun.2011, 20:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Robovlasnički ugovor Velikog brata

Hrvatski stručnjak dr. Zlatko Miliša ustupio je portalu dnevno.hr ugovor između RTL televizije, na kojoj se godinama prikazivao hrvatski Veliki brat, i učesnika ovog projekta. Iz ugovora se može zaključiti da su učesnici emisije dopustili producentima da praktčno postanu vlasnici njihovih života sve do smrti!

"Ovime garantujem da ja i članovi moje porodice nećemo smatrati RTL odgovornim za eventualne psihičke >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i fizičke smetnje, bol, patnju i sve druge negativne efekte koji bi mogli nastati kao posledica mog učestvovanja u Projektu i popratnih aktivnosti vezanih uz Projekat. U tom smislu izričito garantujem da neću postavljati zahteve za naknadu štete, pokretati sudske sporove, istupati u javnosti ili preduzimati bilo kakve radnje koje bi RTL-u mogle uzrokovati štetu, kako materijalnu, tako i nematerijalnu...", piše između ostalog u ugovoru koji su morali da potpišu svi učesnici emisije Veliki brat, a iz kojeg se može naslutiti u kojoj meri učestvovanje u Velikom bratu može biti opasno po život i zdravlje učesnika tog šoua, a koji je ustupio dr. Zlatko Miliša, stručnjak koji već godinama hrvatsku javnost upozorava na strahovito veliku štetnost te, među mladima vrlo popularne, emisije.

"Iz ugovora koji mi je za potrebe istraživanja ustupio jedan od bivših učesnika emisije, jasno je vidljivo da su učesnici dopustili producentima da postanu vlasnici njihovih života do smrti. Obavezali su se, osim toga, da najmanje pet godina nakon završetka emisije (u Holandiji j i nekim drugim zemljama taj rok je čak 10 godina) neće nikome pričati šta im se sve događalo u kući Velikog brata i kakve su posledice po njihovo zdravlje nastale nakon tog šoua. Radi se, dakle, o teškom kršenju prava na privatnost i dostojanstvo osoba, zbog čega taj projekat možemo nazvati psihološkim kanibalizmom, odnosno možemo govoriti o Velikom bratu kao o žderaču ljudskih sudbina", ističe dr. Zlatko Miliša, pedagog i sociolog koji se već godinama bavi istraživanjem medijske manipulacije mladima i koji je do detalja analizirao pravila i posledice učestvovanja u rijalitiju Veliki brat, i došao do zaključka da se ta emisija na razlikuje mnogo od borbi gladijatora u starom Rimu, odnosno da u ovom slučaju možemo govoriti o areni moralnih gladijatora.

Dr. Miliša je upravo zato i odlučio da mediji ustupi već spomenuti ugovor za objavu, jer se iz tog dokumenta najbolje vidi kako su, i u kojoj meri, učesnici emisije morali da pristatanu na medijsko čerupanje i višegodišnje izrabljivanje.

Pobednik prvog Velikog brata doživeo je tri nervna sloma i pokušao da izvrši samoubistvo

"Vrlo strogim pravilima u ugovorima koje pre početka emisije moraju potpisati svi učesnici, producenti su osigurali višegodišnji zavet ćutanja o brojnim traumama i teškim psihološkim posledicama po učesnike emisije. Uprkos tome, stravična istina pomalo izlazi na videlo. Prvi ju je nedavno izneo pobednik prvog serijala emisije Veliki brat emitovane u Holandiji, koji je, devet godina nakon šoua, javnosti otkrio da je nakon te emisije doživo tri nervna sloma, kao i da je pokušao da izvrši samoubistvo", ističe Miliša i dodaje da bi mediji, umesto što javnost terorišu svakodnevnim objavljivanjem informacija iz privatnog života učesnika, mogli da istraže šta se sve dogodilo s učesnicima Velikog brata.

"Bojim se da su mnogi od njih nakon završetka emisije imali raznih psiholoških tegoba, a uveren sam da će i glavni protagonisti ovogodišnje emisije, dakle Marijana i Nemeš, imati vrlo velikih problema kada izađu iz kuće. Slažem se i sa dr. Grudenom, koji tvrdi da je trend sve većeg egzibicionizma u Velikom bratu nezaustavljiv, te da bi takav trend na kraju mogao dovesti i do ubistva u kući Velikog brata. Zato apelujem na Veće za elektronske medije, Komoru psihologa Hrvatske, kao i na Hrvatsko novinarsko društvo da učine sve kako bi se ta emisija zabranila, ili barem emitovala tek nakon 23 sata pod oznakom 18, kako je deca ne bi mogla gledati", naglašava dr. Miliša, uz napomenu da ta emisija mladima poručuje da sve u životu ima cenu, a ništa vrednost.

Srpski psiholog Aleksandra Janković takođe se osvrnula na aktuelni par Marijana-Nemeš, koji redovno upražnjavaju seks pred kamerama bez obzira što je Marijana udata i ima dete. Posle opijanja, razbijanja stvari, seksa i suza pokajanja koje je publika videla prethodnih 90 dana, Aleksandra razotkriva da Nemeš zapravo glumi alfa-mužjaka.

"Nemeš poseduje visok stepen egzibicionizma, što ga navodi da glumi alfa mužjaka. U suštini on je veoma nesigurna ličnost, a to potvrđuje detalj iz šoua kada se hvalio koliko je žena imao u životu. On Marijanu gleda kao instrument koji mu pomaže da ostane u kući dok mu sujetu hrani to što je osvojio tuđ plen. To mu, kao većini nesigurnih muškaraca, pojačava ego", kaže Aleksandra i osvrće se na njegov problem da kada popije lomi stvari u kući na Košutnjaku.

"Sreća da još uvek nije dostigao stadijum da nekoga udari, ali i lomljenje stvari je poruka prisutnima da treba da ga se plaše. Njemu je alkohol samo dozvola da pokaže niske strasti jer ne ume da kontroliše svoju agresivnost", ističe psiholog Aleksandra Janković i smatra da je Marijana ima teži psihološki profil devojke koja ne zna šta hoće.

"Ona je labilna, nezrela i nema nivo samopoštovanja. Ona ne uspeva da savlada svoj nagon bez obzira što je svesna da to kompromituje ne samo nju već i njene bližnje. Poruka koja se kroz njen lik šalje javnosti je užasna jer opravdava prevaru koja se briše kajanjem. Nju čekaju najteži momenti po izlasku iz rijalitija, kada će morati da se suoči sa stvarnošću", kaže Aleksandra.

Ona ne veruje u opstanak veze ovog rijaliti para niti da su se kod bilo koga od njih dvoje rodile emocije. "Oni pate od patološkog uživanja da imaju seks pred kamerama i ostalim takmičarima koji spavaju u istoj sobi. Njih to zabavlja i nemaju dozu stida, zato će ta strast i splasnuti u spoljnom svetu. Teško se održavaju odnosi koji počinju na nesreći nekih drugih ljudi", tvrdi Aleksandra Janković.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Otkriven ugovor učesnika: Veliki Brat ima "pravo" na vaše živote!?

Izvor: Svet, 10.Jun.2011

Dr. Zlatko Miliša dao je na uvid ugovor između RTL televizije i učesnika projekta "Velikog brata", u kojem se može videti da su učesnici emisije dopustili producentima da praktično postanu vlasnici njihovih života sve do smrti!.

Nastavak na Svet...

Otkriven ugovor učesnika: Veliki Brat ima "pravo" na vaše živote!?

Izvor: SamoProvereno.com, 11.Jun.2011, 02:55

Dr. Zlatko Miliša dao je na uvid ugovor između RTL televizije i učesnika projekta "Velikog brata", u kojem se može videti da su učesnici emisije dopustili producentima da praktično postanu vlasnici njihovih života sve do smrti! "Ovim garantujem da ja i članovi moje porodice nećemo smatrati...

Nastavak na SamoProvereno.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.