Radnici ćute i trpe, nose čak i pelene

Izvor: BKTV News, 03.Okt.2012, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici ćute i trpe, nose čak i pelene

U pojedinim bankama u Srbiji poslodavci “nalažu” službenicima da u toalet idu pre posla, a u radno vreme koriste pampers pelene kako ne bi gubili ni trenutka na normalne fiziološke potrebe.
Prema tvrdnjama časopisa Štern, koji se poziva na interna dokumenta Lidla, ovaj trgovinski lanac, čije je sedište u Nemačkoj, u matičnoj zemlji i špijunira svoje radnike.
Nadzorne kamere snimaju “kada ko ide u WC”, “ko je sa kim u mogućoj emotivnoj vezi” i “ko je nesposoban, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << povučen i naivan”. Veliki brat u toj kući snima čak i ko od zaposlenih ima tetovažu.
Na nedavnoj tribini Komisije za pravna pitanja, pravosuđe i zakonodavstvo Opštinskog odbora DS u najvećoj niškoj opštini Medijana stručnjaci su ukazali na to da je još pre više decenija švedski psiholog Hajnc Lajman ovakvu i sličnu šikanu, psihoteror ili zlostavljanje na poslu nazvao mobingom.
Pojedinačna i parcijalna istraživanja pokazuju da je u Srbiji više od 45 odsto zaposlenih izloženo maltretiranju na poslu. To je više nego u svim drugim zemljama u tranziciji, gde je šikaniranju izloženo 30 odsto zaposlenih, a daleko više nego u EU, gde to trpi u proseku 15 odsto radnika.
Ključni razlog za ovoliku raširenost mobinga u Srbiji je strah od gubitka posla, zbog čega su mnogi spremni da ćute i trpe. Po Galupovom istraživanju, naši građani se najviše boje otkaza(60 odsto), daleko više nego bolesti(35 odsto) ili smrti(25 odsto). Osim toga, svaki peti zaposleni u Srbiji i ne zna šta je mobing.
”Naš sindikat smatra da je potrebno što pre doneti zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu. Tačno je da predlog tog zakona ne reguliše problem celovito, ali je prvi korak. Predlog zakona, koji je inače radni, nalaže poslodavcu da disciplinski kazni mobere, a ukoliko to ne učini biće novčano kažnjen. Naš sindikat, međutim, insistira na tome da mobing bude sagledan i u krivičnom zakonodavstvu, odnosno definisan kao krivično delo za koje je propisana krivična sankcija, što su neke zemlje u Evropi uradile. Takođe, zalažemo se da mobing bude regulisan i kolektivnim ugovorima”, rekao je Goran Dejanović, koordinator Departmana za zaštitu žrtava mobinga UGS Nezavisnost.
Izvor: vesti-online.com
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.