Pravna pobeda Velikog brata

Izvor: B92, 06.Sep.2019, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravna pobeda Velikog brata

London -- Odluka britanskog Visokog suda o policijskoj upotrebi tehnologije prepoznavanja lica u realnom vremenu nanela je udarac zagovornicima zaštite privatnosti.

Takođe, ta ista odluka donela je izazov zakonodavcima u isticanju jasnijih pravnih smernica i definisanju zaštitnih mera naročito zbog policijskih testiranja digitalnog nadzora širom Evrope, pišu svetski mediji, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

U jednoj od prvih tužbi o vladinoj upotrebi tehnologije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prepoznavanja lica u realnom vremenu, britanski sud je u sredu presudio da je prihvatljivo da policija koristi taj sistem i da se time ne krše pravo na privatnost niti ljudska prava, piše Njujork tajms.

Slučaj pažljivo prate službe za sprovođenje zakona, organizacije za zaštitu privatnosti i vladini zvaničnici, zato što nema puno pravnih presedana o upotrebi kamera u javnom prostoru koje u realnom vremenu mogu skenirati lica ljudi i pokušati da ih identifikuju preko fotografija iz baze osumnjičenih, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Dok je tehnologija brzo napredovala, s mnogim kompanijama koje razvijaju sisteme koje mogu koristiti policijska odeljenja, zakoni i propisi se sporo razvijaju, ukazuje Njujork tajms.

Visoki sud je odbacio slučaj koji je pokrenuo Ed Bridžis iz Kardifa, koji je rekao da su njegova prava prekršena time što je policija Južnog Velsa koristila prepoznavanje lica. Bridžis je tvrdio da je sniman bez dozvole u najmanje dve prilike - kada je bio u kupovini i kada je prisustvovao političkom skupu.

Sud je odlučio da policija ima "dovoljnu legalnu kontrolu" za sprečavanje neprikladne upotrebe tehnologije.

U Velikoj Britaniji tehnologiju koristi policija Južnog Velsa i londonska policija, dok je u SAD više policijskih odeljenja navelo da ih koristi ili da želi da ih koristi, naveo je njujorški list.

Bridžes, kojim ima podršku organizcije Liberti za zaštitu privatnosti, najavio je žalbu na odluku suda. Žalba može doći do britanskog Vrhovnog suda, a neki veruju da će slučaj završiti na najvišim sudovima u Evropi, kao što je Evropski sud za ljudska prava, napisao je Njujork tajms.

Odluka suda u Velikoj Britaniji da podrži policiju u postupku o korištenju tehnologije prepoznavanja lica, nanala je udarac zagovornicima zaštite privatnosti čime je, u borbi za ograničenja policijskog nadzora, Veliki brat dobio rundu, piše briselski portal Politiko.

Aktivisti ocenjuju da sve češće policijsko korišćenje tehnologije prepoznavanja lica u realnom vremenu može negativno uticati na demonstrante i da na kraju predstavlja pretnju demokratskim slobodama.

U vreme kada su demonstranti u Hongkongu snimani kako obaraju "tornjeve" za prepoznavanje lica u nastojanju da izbegnu otkrivanje i hapšenje, presuda sugeriše da sudovi u Velikoj Britaniji i drugim delovima Evrope možda ne stoje na putu daljeg policijskog tehnološkog eksperimenta širem Evropske unije.

Politiko ocenjuje da će i drugde u u Evropskoj uniji organizacije za praćenje zloupotrebe privatnosti takođe obratiti pažnju na presudu. Od srednjih škola u Francuskoj do fudbalskih stadiona u Kopenhagenu i železničke stanice u Berlinu, policija nastavlja sa sličnim tehnološkim eksperimentima, što tera aktiviste, zakonodavce i službenike Evropske komisije da istaknu jasnije smernice kako se alati mogu koristi i kakve zaštitne mere policija mora osigurati zbog privatnosti.

Odluka Višeg suda u Kardifu o korišćenju tehnologije prepoznavanja lica došla je istog dana kada je gradonačelnik Londona Sadik Kan priznao da je londonska policija koristila softver za prepoznavanje lica u naselju Kings Kros u centru Londona između 2016. i 2018, deleći neke fotografije s kompanijom koja je vlasnik nekretnina, naveo je Gardijan.

Kompanija za nekretnine u Kings Krosu prošlog meseca je priznala da je do 2018. koristili softver za prepoznavanje lica u dve ulične kamere ubog "javne sigurnosti", ali je posle negodovanja javnosti navela da je odustala od planova za šire postavljanje kontroverzne tehnologije.

Reagujući na presudu o upotrebi tehnologije prepoznavanja lica u realnom vremenu, pravnica organizacije Liberti Megan Golding rekla je da je vreme da vlada prepozna opasnost koju ta distopijska tehnologija predstavlja "za demokratske vrednosti i da zabrani njenu upotrebu".

(Kraj) sne/dan
Pogledaj vesti o: Veliki Brat,   London

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

RSE: Pravna pobeda Velikog brata

Izvor: Beta, 06.Sep.2019

Odluka britanskog Visokog suda o policijskoj upotrebi tehnologije prepoznavanja lica u realnom vremenu nanela je udarac zagovornicima zaštite privatnosti, ali i donela izazov zakonodavcima u isticanju jasnijih pravnih smernica i definisanju zaštitnih mera naročito zbog policijskih testiranja digitalnog...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.