Niška Mediana uvela sistem Velikog brata zbog smeća, a time nezakonito snimaju građane

Izvor: JužneVesti.com, 09.Maj.2023, 08:39

Niška "Mediana" uvela sistem "Velikog brata" zbog smeća, a time nezakonito snimaju građane

U JKP Mediana je prošle godine počeo sa radom "monitoring centar" koji, između ostalog, znači da postoje kamere na kamionima-smećarima i nadležni preko video-nadzora prate efikasnost radnika i situaciju na terenu. Međutim, novinari Južnih vesti su primetili da kamere ne snimaju samo kontejnere i radnike, već i građane na ulici i tablice na automobilima. Na to su ukazali Povereniku koji je opomenuo ovo javno preduzeće i naložio da prestanu sa snimanjem i obradom podataka >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << o ličnosti, jer time krše zakon.

Tokom 2021. godine, kada su sindikati JKP Mediana upozoravali na "operativni kolaps firme", ovo niško javno preduzeće sklopilo je ugovor vredan više od 50 miliona dinara - za sistem za monitoring, bezbednost i optimizaciju.

Kada je sistem tačno uveden i počeo sa radom u Nišu, nema zvaničnih informacija, a v. d. direktora Ivan Mihajlović je to najavio kao jednu od najvažnijih novina u radu u 2022. godini.

Monitoring centar koji podseća na sobu "Velikog brata" obišla je krajem godine i gradonačelnica Dragana Sotirovski kada je Mediana uvela treću smenu. Na video-snimku koji je objavljen i na gradskom sajtu vidi se da ta prostorija ima veliki broj monitora preko kojih konstantno prate situaciju na terenu putem video-nadzora.

Sotirovski: Šta se postiže sad ovim što vi vidite, u smislu koliko dobro rade, šta rade i da li rade ili nešto treće?

Mihajlović: Sve, znači i efikasnost radnika i situaciju na terenu i kamere mogu da se vrate u slučaju nekih reklamacija građana, u slučaju nekih oštećenja.

Sotirovski: Da li je sistem uticao na kvalitet rada radnika pošto znaju da ih prosto gledate iz velike sobe?

Mihajlović: Naravno, mnogo su efikasniji, imali smo situacije i da vraćamo ekipe i da bogami neki radnici budu i kažnjeni zbog neefikasnosti u radu, sve je to potkrepljeno snimcima. Takođe smo imali neke neopravdane žalbe građana gde potkrepimo video-snimkom da smo mi uslugu pružili.

Međutim, novinarima Južnih vesti bilo je sumnjivo to što kamere beleže i ulice kroz koje kamioni prolaze, pa se tako u kadru nađu i građani, kao i tablice na njihovim automobilima, ali niko od nadležnih to nije ni pomenuo niti ukazao da bi to moglo da bude problematično.

Novinari su zato pitali Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti - da li je ovakav način snimanja primer kršenja zakona? Poverenik je, nakon pitanja, pokrenuo vanredan inspekcijski nadzor JKP Mediana u januaru ove godine.

Nakon nadzora su odlučili da ovo niško javno preduzeće dobije opomenu zbog snimanja građana i tablica, kao prvu kaznenu meru, prema kojoj su dužni da postupe.

Mi smo po Vašoj predstavci postupili, od Vas smo došli do tog saznanja, izašli smo na teren i Poverenik je mišljenja da to nije dozvoljeno. Dobili su opomenu, što je i zapisnikom konstatovano i na terenu, zbog te neprekidne obrade podataka o ličnosti za snimanje putem uređaja za video-nadzor i dužni su da obaveste Poverenika o merama i aktivnostima koje su preduzeli kako bi otklonili povrede ovog našeg zakona. Mi sad čekamo i ići ćemo u kontrolni nadzor. U proceduri je sve i dalje - ističu iz kancelarije Poverenika.

To znači da je JKP Mediana do sada kršila propise time što su kamerama koje su postavljene na kamionima-smećarima snimali i građane i tablice na automobilima, a ako u roku koji su dobili od Poverenika ne reše problem - biće pokrenut i prekršajni postupak.

Do objavljivanja teksta ni direktor Ivan Mihajlović, ni Saša Matić na koga su uputili kao nadležnog iz preduzeća, nisu odgovorili na pozive novinara, niti na pitanja upućena mejlom. S obizrom na to da je njihovo ćutanje postala praksa, jer ne odgovaraju na brojna pitanja građana, novinari su poslali i zvaničan Zahtev za pristup informacijama.

Ono što su novinari tokom rada na ovoj temi nezvanično saznali je da JKP Mediana planira da reši problem sa nedozvoljenim snimanjem - blurovanjem.

Kako saznajemo, oni su se prvo obratili firmi koja je na tenderu dobila ovaj posao i od njih su tražili da im postavi softver koji bi blurovao lica i tablice, ali su im odgovorili da to nisu u mogućnosti da urade, pa planiraju da sa njima raskinu ugovor. Nije poznato da li su to već učinili, a zvaničnih i javnih podataka o tome nema.

Takođe, prema nezvaničnim saznanjima, JKP Mediana planira da im u sakrivanju lica i tablica pomogne "Oko sokolovo" koje u Nišu postoji i ima softver za to. Ni o tome nema zvaničnih i javno objavljenih informacija za sada.

Novinari su zato i te podatke od nadležnih iz ovog javnog preduzeća tražili Zahtevom i odgovori se očekuju.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.