Niska stopa vakcinisanih u Pirotskom okrugu - sve opštine manje od 50 %

Izvor: JužneVesti.com, 18.Jun.2021, 10:18

Niska stopa vakcinisanih u Pirotskom okrugu - sve opštine manje od 50 %

Od početka vakcinacije do 16. juna u Pirotskom okrugu vakcinisano je ukupno 32.800 građana, poslednji su podaci Zavoda za javno zdravlje, a sve lokalne samouprave su ispod 50 % vakcinisanih građana starijih od 18 godina.

Dato je ukupno 62.430 doza vakcina, a 29.630 osoba je primilo 2 doze vakcine. Ukupan obuhvat vakcinacijom jednom dozom je 46,3 % stanovništva, sa dve doze je 41,9 %.

Najviši >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << obuhvat registrovan je u Pirotu 48,7 %, potom u Dimitrovgradu 45 %, pa u Beloj Palanci 44,3 % i najniži u Babušnici 37,3 %. Niska stopa vakcinisanih je među mladim osobama - kažu u Zavodu.

Pirotski epidemiolozi ocenjuju da je to još nedovoljno, a za sticanje kolektivnog imuniteta vakcinacijom je potrebno obuhvatiti najmanje 70 % građana.

Dodaju da je u zadnje 2 nedelje opalo interesovanje za vakcinacijom u celoj zemlji, pa i u Pirotskom okrugu, a da virusa i dalje ima u nešto smanjenom intenzitetu.

Potencijalno novi talas pirotski epidemiolozi očekuju krajem oktobra i početkom novembra.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.