Komšije na vakcinisanju Rusa zaradile 10 miliona evra

Izvor: B92, 10.Feb.2022, 11:10

Komšije na vakcinisanju Rusa zaradile 10 miliona evra

Zagreb -- Hrvatski turizam je od oktobra do sada dobio poklon od oko 35.000 turista i gotovo 130.000 noćenja.

Sreća da neplanirano ugoste turiste u mrtvoj sezoni poslužila je uglavnom zagrebačke domaćine, a neočekivani gosti stigli su iz Rusije u sklopu takozvanih tura za vakcinaciju, prenosi Poslovni dnevnik.

Među više od 50.000 stranaca koji su se vakcinisali u Hrvatskoj oni čine apsolutnu većinu, a po svoju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU ulaznicu dolaze iz Moskve, St. Peterburga, Voronježa… Ruski poslovni ljudi, osobe koje imaju rodbinu u evropskim zemljama ili jednostavno zaljubljenici u putovanja ne žele da se gnjave testiranjem, na koje su "osuđeni" budući da im potvrda o vakcinisanju Sputnjikom u Evropi ne vredi, pa se mogu sresti na Zagrebačkom velesajmu u redovima za Fajzerovu, Moderninu ili Džonsonovu vakcinu.

U decembru i januaru gotovo svaki drugi ruski gost čekao je treću dozu, ali pravila su se promenila i više ne postoji mogućnost da se nakon Sputnjika „busteriraju“ zapadnjačkim vakcinama.

"U Rusiji se brzo pročulo da se stranci mogu vakcinisati u Hrvatskoj i takva su putovanja počela već lane u septembru. Kulminacija je bila kad se krajem prošle godine ukazala mogućnost da kombinuju Sputnjik s Pfizerom ili Modernom kao trećom dozom. To je za Ruse bilo idealno, potvrda o vakcinisanju Sputnjikom služila im je u Rusiji, a buster doza za putovanja u Evropi. Kako više nemaju tu mogućnost, verujem da će se dolasci zbog vakcina malo prorediti", kaže za Večernji list Rajko Ružička, direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Moskvi.

Fajzer u 2022. očekuje još veći prihod: Milijardu doza vakcine više, plus 120 miliona pilula

No već su se i proteklih meseci ruski gosti iskazali.

U januaru ih je, recimo, bilo 7.382, što je u odnosu na januar 2019. rast od čak od 553 posto. Slična su poređenja i za lanjski decembar, novembar ili oktobar s tim mesecima 2019, a s plusevima je počeo i februar. U prvoj nedelji ovog meseca Rusa je bilo 194 posto više nego u istom periodu 2019. godine.

Inače, obično ne ostaju duže od tri, četiri dana (izuzetak su oni koji ostanu nedeljama čekajući drugu dozu), a agencijski aranžman stoji ih 500-ak evra. Samo od početka 2022. ostvarili su 25.000 noćenja, od čega u Zagrebu oko 15.000 i prihodi od tura za vakcinaciju poslednjih meseci vrte se, ako su po danu trošili bar približno kao 2017. za kada postoje zadnji podaci, oko deset miliona eura. U zagrebačkoj Esplanadi kažu da su im Rusi u zadnjem mesecu 2021. bili drugi po brojnosti, a u januaru 2022. i najbrojniji gosti, piše Večernji list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vakcinacija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.