Glamočić: Evropska komisija odobrila Srbiji 50.000 doza vakcina

Izvor: RTS, 15.Jun.2016, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glamočić: Evropska komisija odobrila Srbiji 50.000 doza vakcina

Savetnik predsednika Vlade Srbije Dragan Glamočić rekao je da je Evropska komisija odobrila Srbiji 50.000 doza vakcina protiv bolesti kvrgave kože (nodularni dermatitis), pa se od ponedeljka može očekivati početak vakcinacije goveda.
"Danas imamo veoma lepu vest. EK je sinoć kasno odobrila Srbiji 50.000 doza vakcina. Zahvaljujući Vladi Srbije, koja je po ubrzanoj proceduri donela uredbu, omogućen >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je uvoz i već od ponedeljka je realno očekivati i da počne vakcinacija na terenu", rekao je predsednik vladinog Operativnog štaba za koordinaciju primene mera za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje te bolesti Dragan Glamočić Tanjugu.
Vlada Srbije je, takođe, kako je dodao, omogućila nabavku dodatne količine vakcina od 400.000 doza, za šta će ponude biti danas otvorene.
Glamočić kaže da se može očekivati da za 10, a najkasnije 15 dana, počne vakcinacija ugroženih regiona, dok će sa donacijom od 50.000 doza biti vakcinisana dva zaražena područja, a to su Pčinjski i Jablanički okrug.
Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine proglasilo je teritorije opština Bujanovac i Bosilegrad zaraženim područijima, a teritoriju Pčinjskog upravnog okruga ugroženim područjem od zarazne bolesti nodularni dermatitis.
Uobičajeni simptomi kod goveda su čvorići koji se posle nekoliko dana pretvaraju u kraste ili rane na koži, oticanje nogu, kašalj, obilno curenje iz nosa, izlučivanje pljuvačke, suzenje očiju, infekcija oka i groznica.
Obolela životinja je iscrpljena, odbija da jede i mršavi.
Nodularni dermatitis - bolest kvrgave kože je virusno oboljenje isključivo goveda i bivola endemski prisutno u Africi i Srednjem istoku, odakle se 2013. godine proširilo na Tursku, prošle godine na Grčku, a početkom ove godine i na teritoriju Bugarske i Makedonije.
Bolest se ne prenosi na ljude i nema opasnosti po zdravlje ljudi.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EK šalje 50.000 vakcina protiv "kvrgave kože"

Izvor: B92, 15.Jun.2016

Beograd -- Evropska komisija je odobrila Srbiji 50.000 doza vakcina protiv stočne bolesti "kvrgave kože" i početak vakcinacije goveda počinje od ponedeljka...Kako je rekao savetnik predsednika Vlade Srbije Dragan Glamočić, vakcinacija počinje 20. juna na području Pčinjskog i Jablaničkog okruga...Glamočić...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.