Proslava Uskrsa na Kosovu i Metohiji

Izvor: RTS, 28.Apr.2019, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proslava Uskrsa na Kosovu i Metohiji

U delimično obnovljenom hramu Svetog Save u južnom delu Kosovske Mitrovice Uskršnju liturgiju služio je sveštenik Nenad Stojanović. U prisustvu vernika među kojima je bilo mnogobrojne dece pročitana je Uskršnja poslanica patrijarha Irineja, a zatim je usledilo i pričešće na najradosniji hrišćanski praznik. Praznično na Uskrs i u Gračanici. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Da ste živi i zdravi mnogo godina, da slavite još mnogo godina Vaskrs i sve praznike, da vam godina bude blagoslovena i svakom dobro Bog darivao. Srećan praznik i Hristos Vaskrse", poručio je prisutnim vernicima sveštenik Stojanović, prenosi TV Most.

Sveštenik Nenad Stojanović i njegova porodica jedini su Srbi u južnom delu Kosovske Mitrovice, gde žive isključivo Albanci.

Marta 2004. godine sudbinu više od 35 oskrnavljenih i uništenih crkava i manastira na KiM doživeo je i hram Svetog Save u južnom delu Kosovske Mitrovice. Smatra se da je ova monumentalna građevina bila jedna od najlepših sabornih crkava na KiM.
Hram Svetog Save i Parohijski dom u kojem živi sveštenik Nenad Stojanović sa svojom porodicom i dalje je opasan bodljikavom žicom uz stalno prisustvo pripadnika Kosovske policijske službe.
Praznično na Uskrs u Gračanici 
Porta manastira Gračanica bila je prepuna vernika koji su došli da se za najveći hrišćanski praznik pomole Bogu i upale sveću za zdravlje svoje porodice, prenosi Radio Gračanica
Od ranog jutra manastirskim dvorištem odzvanjala je radosna dečja graja, a pored velikog broja pravoslavnih vernika u manastiru je bilo i turista.
Veliki broj naših sugrađana Uskrs je noćas dočekao upravo u manastiru, zadužbini Kralja Milutina, gde je služeno jutrenje i liturgija Sv. Jovana Zlatoustog, kome je prisustvovao i zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev.
Vernici ističu da je okupljanje u porti manastira za sve velike verske praznike nešto što predstavlja najveću radost ovdašnjih Srba i da je vera u Boga ono što srpski narod na Kosovu i Metohiji održava i pomaže da opstane na vekovnim ognjištima.
Od 18 sati u manastiru Gračanica služi se Večernja, a proslava Uskrsa nastavlja se i u ponedeljak i utorak ujutro kada će biti služena liturgija SV. Jovana Zlatoustog.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbi na Kosovu u velikom broju u hramovima povodom Uskrsa

Izvor: Beta, 28.Apr.2019

Pravoslavni vernici u srpskim sredinama na severu Kosova obeležavaju Uskrs pa je u hramovima u ponoć, kada se služi prva uskršnja liturgija, molitvenoj svečanosti pristvovao veliki veliki broj gradjana.Čitana je i poslanica poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarha Irineja.Tokom dana u portama...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.