Da li se za Uskrs farba PARAN ILI NEPARAN BROJ JAJA? Ovaj VAŽAN običaj mnogi zaboravljaju

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Apr.2023, 20:50

Da li se za Uskrs farba PARAN ILI NEPARAN BROJ JAJA? Ovaj VAŽAN običaj mnogi zaboravljaju

Sve domaćice danas i sutra farbaju uskršnja jaja.

Uskrs je jadan od naših najveselijih i najsrećnijih praznika koje simbolizuje povratak Isusa Hrista u život, a Veliki petak je nama hrišćanima najtužniji dan jer je Isus tada razapet na Golgoti. Na današnji dan i Veliku subotu, farbaju se jaja, najčešće u crvenu boju koja simbolizuju Isusovu krv ali i radost. Svima je dobro poznato da je prvo jaje nazvano čuvarkuća i da ono >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << stoji tokom cele godine da "čuva kuću" do narednog Uskrsa.

Svako odvoji jaja za farbanje prema njemu i njhovim potrebama, ali da li ste znali da bi po pravilo trebalo da se boji samo 33 jaja?

Broj 33 simbolizuje broj godina kada je Isus bio razapet.

Običaji dotiru od iz davnina, prenosili su se sa kolena na koleno, ali ovaj bitan deo se negde zagubio i retko ko danas farba tačno 33 uskršnja jaja.

Ipak treba znati i svakako se potruditi da se tradicija ispoštuje.
Pogledaj vesti o: Farbanje jaja

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.