Danas je Velika subota, posvećena uspomeni na sahranu Isusa Hrista i Njegov silazak u Ad

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Apr.2023, 01:54

Danas je Velika subota, posvećena uspomeni na sahranu Isusa Hrista i Njegov silazak u Ad

Hrišćani koji se pridržavaju Julijanskog kalendara obeležavaju danas Veliku subotu - dan posvećen sahrani Gospoda Isusa Hrista i njegovom boravku u grobu pred Vaskrsenje.

Velika subota je drugi dan hrišćanske žalosti, posle Velikog petka - dana raspeća i smrti Hristove, a vernici ga obeležavaju u molitvi i tišini jer je to dan koji je Hristos proveo u Adu (podzemlju).

Na ovaj poslednji dan nedelje stradanja i smrti vernici celivaju plaštanicu na Hristovom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << grobu, koja se na Veliki petak svečano iznosi pred pravoslavne oltare i krajem dana u subotu, pred slavlje Vaskrsenja, uz poseban ritual ophoda oko crkve, unosi u oltar.

Ponoćnom Vaskršnjom liturgijom Svetog Vasilija Velikog završavaju se dani žalosti i počinje praznik Vaskrsenja.

Sveštenici u pravoslavnim hramovima se u znak vaskršnje radosti i pobede na smrću presvlače u svetle odežde i u osvetljenoj crkvi čitaju Jevanđelje o radosnoj vesti anđela.

Početak vaskršnjeg slavlja oglašava se zvonima na pravoslavnim hramovima, koja prvi put zvone posle dana žalosti, kada se umesto liturgija služe carski časovi, a bogosluženja najavljuju drvenim klepalima.

Narod u hramovima odgovara molitvom na horsko pojanje anđela i sa upaljenim voštanicama iščekuje Vaskrsenje, najradosniji praznik pobede života nad smrću, koji je osnova hrišćanske vere.

Ovaj obred se poštuje u svim pravoslavnim hramovima, a u Jerusalimu se sva događanja vezuju za crkvu Groba Hristovog, gde vernici svake godine na Veliku subotu prisustvuju čudotvornoj pojavi "blagodatnog ognja".

U hramu Svetog Groba u Svetoj zemlji već vekovima jerusalimski patrijarh uznosi ugašeno kandilo, koje se samo pali i taj oganj prenosi na sveće okupljenih vernika, a oni dalje svojim bližnjima i u svoje hramove.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas je Velika subota

Izvor: OkRadio.rs, 15.Apr.2023

Pravoslavni vernici danas slave Veliku subotu, drugi dan od raspeća Isusa Hrista i uoči njegovog vaskrsenja. Velika subota se praznuje u molitvi, miru i tišini, kao dan žalosti za raspetim Hristom, kada je njegovo telo ležalo položeno na grobu.   Veliku subotu još zovu i "strasna subota",...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.