Kosovska policija: Identifikovana tri maloletnika za paljenje crkve u Prizrenu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2023, 14:53

Kosovska policija: Identifikovana tri maloletnika za paljenje crkve u Prizrenu

Kosovska policija je saopštila da su identifikovana tri maloletnika koja su priznala da su počinila krivično delo podmetanja požara na vrata crkve Svetog Pantelejmona u Prizrenu.

Iz Kosovske policije navode da su za podmetanje požara identifikovana tri maloletna lica, dvojica petnaestogodišnjaka i jedan trinaestogodišnjak.

Osumnjičeni su saslušani u prisustvu socijalnog radnika i branioca. Isti su priznali krivično delo. U konsultaciji sa pritvorskim tužiocem, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << trojica osumnjičenih maloletnika pušteni su na slobodu u redovnom postupku, navodi se u saopštenju kosovske policije.

U noći između Vaskršnjeg ponedeljka i utorka nepoznata lica bacila su Molotovljev koktel na malu gradsku crkvu Sv. Pantelejmona u Prizrenu, sagrađenu u četrnaestom veku, u naselju Potkaljaja.

Vatra je ugašena intervencijom slučajnog prolaznika.

Unutrašnjost crkve Svetog Pantelejmona bila je zapaljena i u martovskom pogromu 2004. godine.

Šefica UNMIK osudila napad na crkvu u Prizrenu

Specijalna predstavnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šefica Misije UN na KiM (UNMIK), Karolina Zijade, osudila je danas pokušaj paljenja pravoslavne crkve Svetog Pantelejmona u Prizrenu i poručila da počinioci moraju da odgovaraju.

"Napadi na verske i kulturne objekte podrivaju međuetničke i međureligijske odnose. Počinioci moraju da odgovaraju i sloboda veroispovesti mora da bude zaštićena", poručila je Zijade, a preneo UNMIK na Tviteru.

Kancelarija Vlade Srbije za KiM upozorila je da pokušaj paljenja crkve jasno ukazuje da bi albanski ekstremisti mogli ponovo da ruše i pale spomenike srpske kulturne baštine na KiM i proteraju preostali srpski živalj sa ovih prostora.

Crkva Svetog Pantelejmona iz 14. veka bila je zapaljena tokom pogroma nad Srbima u martu 2004. godine, a potom je obnovljena.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Počinioci moraju da odgovaraju": Osuda zbog paljenja pravoslavne crkve u Prizrenu

Izvor: B92, 19.Apr.2023

Specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šefica Misije UN na KiM (UNMIK) Karolina Zijade osudila je pokušaj paljenja Crkve Svetog Pantelejmona...Ona je poručila da počinioci moraju da odgovaraju..."Napadi na verske i kulturne objekte podrivaju međuetničke i međureligijske odnose. Počinioci...

Nastavak na B92...

Maloletnici oskrnavili crkvu u Prizrenu! Oglasila se kosovska policija

Izvor: 24sedam.rs, 20.Apr.2023, 08:53

U noći između Vaskršnjeg ponedeljka i utorka bačen je Molotovljev koktel na malu gradsku crkvu Sv. Pantelejmona u Prizrenu

Nastavak na 24sedam.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.