Redakcije ne žele da plaćaju Twitter Blue, kvačica uklonjena sa New York Timesa

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 04.Apr.2023, 17:52

Redakcije ne žele da plaćaju Twitter Blue, kvačica uklonjena sa New York Timesa

Uklanjanje kvačice svim korisnicima koji ne budu plaćali mesečnu pretplatu od osam dolara za uslugu Twitter Blue je prošlog meseca najavio vlasnik Twittera Elon Musk. Za organizacije, mesečna naknada iznosiće 1.000 dolara.

Guardian piše da je novinskoj kući New York Times plava kvačica uklonjena u znak odmazde zbog toga što su objavili da neće platiti ovu uslugu.

Iz New York Timesa su za BuzzFeed >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << kazali da će platiti samo u retkim slučajevima svojim novinarima ukoliko bi taj status bio bitan za potrebe izveštavanja.

Times je izvestio da će Twitter zadržati verifikacijsku značku za 10.000 najpraćenijih organizacija, među kojima bi bio i Times s gotovo 55 miliona pratilaca. Provera takvih naloga, kako je objavio Washington Post, bi mogla potrajati dugo zbog dugotrajnog procesa provere.

U nedelju je Twitter takođe uklonio informacije koje su razlikovale nasleđene verifikovane naloge i Twitter Blue pretplatnike, pri čemu je korisnicima rečeno da kada kliknu na kvačicu mogu saznati da li je nalog „verifikovan jer je pretplaćen na Twitter Blue ili je nasleđeni verifikovani nalog“.

Prošle sedmice Musk je odustao od plana da promoviše samo verifikovane korisnike čije objave bi se videle u odjeljku „For You“, navodeći da će i drugi korisnici biti vidljivi u tom feedu.

Muskov dopis koji je procureo prošle sedmice je, kako piše Guardian, otkrio da Twitter vredi manje od pola iznosa kojeg je Musk platio za njega pre šest meseci, a trenutna vrednost je manja od 20 milijardi dolara.

Na plaćanje pretplate za verifikaciju naloga reagovali su i Reporteri bez granica (RSF). Vincent Berthier, rukovodilac Tehničkog odeljenja RSF-a, izjavio je da pritiskom na korisnike da se pretplate na Twitter Blue Musk pokušava da reši finansije Twittera, koje su, kako navodi, katastrofalne otkad je on došao na tu poziciju.

Ova novčana vizija, koja brka sertifikovanje i mesečna plaćanja, direktno je suprotstavljena ideji demokratije koja je Musku ipak draga“, kazao je Berthier.

Iz RSF-a kažu i da je plaćanje za verifikovani nalog način da se osigura da korisnik proizvede „vrednost“ na Twitteru i da Twitter iz toga izvuče maksimalnu zaradu.

Definitivno se više ne radi o zaštiti korisnika. Umesto toga, radi se o radikalnoj promeni načina na koji je Twitter organizovan. Twitter Blue uspostavlja poreski sistem“, piše RSF, dodajući da će se Twitter pretvoriti u „jednu od onih besplatnih videoigara koje se plaćaju za pobedu u kojima samo korisnici koji kupe određene prednosti imaju stvarne šanse za pobedu“.

BuzzFeed je povodom Muskove najave poslao upit na adrese dvadesetak velikih novinskih kuća, sa pitanjem da li će plaćati pretplatu. Nekoliko njih, uključujući CNN, kako piše BuzzFeed, još razmišljaju o odluci te nisu mogli odgovoriti na to kakvi su im planovi.

Ovaj medij je preneo ponudu koju su dobili od Twittera u kojoj stoji da naknada za kompaniju od 1.000 dolara mesečno dolazi s pet pridruženih naloga koji takođe dobijaju značke Twitter Blue. Takođe, postoji opcija da se doda mali logotip kompanije pored imena i kvačice, što bi dodatno koštalo 50 dolara mesečno.

Iz Washington Posta su kazali da neće platiti uslugu Twitter Blue niti kao organizacija, niti u ime njihovih novinara. „Očito je da potvrđene kvačice više ne predstavljaju autoritet i stručnost“, kazao je glasnogovornik Posta za BuzzFeed News.

Los Angeles Times takođe ne planira da plaća, kao ni BuzzFeed.

Međutim, za manje redakcije plaćanje se isplati te tako Ben Smith, suosnivač Semafora, za BuzzFeed News kaže da će dopustiti svojim novinarima da se pretplate. „Ako ima distribucijske prednosti za naš sadržaj, hoćemo“, izjavio je.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.