Nina (7) je za ovaj zadatak dobila 0 bodova, a pola Srbije ne može da shvati zašto

Izvor: Luftika.rs, 07.Dec.2019, 02:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nina (7) je za ovaj zadatak dobila 0 bodova, a pola Srbije ne može da shvati zašto

Zadaci iz škole i čudni kriterijumi ocenjivanja sve češće osvanu na društvenim mrežama. Nekada su u prvom planu biseri učenika, a nekada nastavnika i učitelja.
Pre malo više od mesec dana na Tviteru je osvanuo identičan matemički problem za koji je đak dobio nula bodova i postao hit na društvenim mrežama, a sada je jedna oštroumna Nina (7) iz Beograda napravila istu „grešku“.
Naime, reč je o matematičkom zadatku u kom se od učenika traži da napišu ciframa >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << „sledeće“ brojeve što može da se protumači na dva načina.
Svi smo se čudili jednom zadatku za osnovce i učiteljici koja nije imala razumevanja za drugačije razmišljanje
Ova devojčica je i pored objašnjenja nastavnika pre testa, razumela da treba da napiše sledeći broj u nizu, što bi takođe trebalo da bude uvaženo kao tačan odgovor. Evo šta kažu stručnjaci.
Da li biste ovo priznali kao tačan odgovor?
Da li biste ovo priznali kao tačan odgovor? – Takav zadatak pripada uzrastu od 7-8 godina, kada je još uvek konkretno mišljenje učestalije od apstraktnog, i deca to vide i razumeju drugačije od nas. Na primer, na pitanje: „Šta je na slici?“, dete odgovara konkretno: „Park, sneg, oblaci…“, a odrasla osoba odgovara „Zima“. Kada razumete način na koji dete razmišlja, onda bi trebalo priznati odgovor, uz dodatno objašnjenje značenja reči „sledeće“ u tom primeru – rekla nam je svoje mišljenje učiteljica Tatjana Krsmanović.
Dragana Stanković, školski psiholog, istakla je da možda dete u ovom zadatku nije napisalo ono što se od njega tražilo, ali je uvidelo logički niz što je mnogo značajnije od bodova koji se dobijaju za tačno rešen zadatak.
– Dete je ovim pokazalo zbunjenost što bar nije pohvaljeno od svog učitelja, ali i da je kod njega u toku razvoj jedne od najvažnijih sposobnosti koja će mu značiti za budući život i rešavanje svakodnevnih problema, a to je logično razmišljanje.
Kod dece logičko mišljenje se javlja u periodu od 7. do 12. godine, što se poklapa sa polaskom u školu. Međutim, na tom uzrastu ona mogu samo razmišljati o konkretnim stvarima koje trenutno opažaju. To je razlog što deca imaju potrebu da gledaju u prste kada sabiraju ili oduzimaju.
Zato roditelji i nastavnici, kao najznačajnije poluge u životu i razvoju deteta, treba stalno da podstiču i nagrađuju svaki vid logičkog razmišljanja kako bi dete od najranijeg doba izgradilo svoju emocionalnu i socijalnu inteligenciju – rekla je Stankovićeva i objasnila da se to može postići igranjem društvenih igara poput domina, šaha, gledanjem obrazovnih emisija uz objašnjenje roditelja, kreativnih igara koje će kod deteta pobuditi radoznalost, a ukoliko ima problem, potrebno je tražiti od deteta da izloži ideje za njegovo rešavanje i onda ga zajednički rešavati.
Kako smo sistematski uništili peticu, pa je danas sve, samo ne odlična

Pogledaj vesti o: Twiter

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.