NJEGOVA SMRT JE PODIGLA BEOGRAD NA NOGE: Navršava se skoro šest decenija od nereda u prestonici (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Jan.2020, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NJEGOVA SMRT JE PODIGLA BEOGRAD NA NOGE: Navršava se skoro šest decenija od nereda u prestonici (FOTO)

Patris Lumumba bio je prvi premijer nezavisnog Konga.

Da demonstracije u Beogradu nisu pojava modernog doba, podsetio je jedan korisnik društvenih mreža koji je na svom nalogu objavio fotografiju iz 1961. godine. Ako ste nekad živeli u studentskom domu, sigurno ste čuli za Patrisa Lumumbu, ali možda niste znali da su pre 56 godina Beograđani protestovali zbog njegovog ubistva.

Protest against the assassination of Patrice Lumumba. Belgrade, 1961. Photo by Tomislav >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Petrovic. pic.twitter.com/7kU0Bql1Z7

— Valerie Hopkins (@VALERIEin140) November 6, 2017

- Protest protiv ubistva Patrisa Lumumbe. Beograd, 1961. Fotograf Tomislav Petrović - piše u opisu fotografije.

Naime, Patris Lumumba bio je prvi premijer nezavisnog Konga, a na vlasti je bio svega 67 dana, kada je januara 1961. ubijen.

To je u Beogradu izazvalo proteste, koji su prerasli u nerede, a tom prilikom je zauzeta i opljačkana belgijska ambasada. Smatralo se da su Belgijanci, bivši kolonisti Konga, umešani u ubistvo, objašnjeno je na sajtu "Vikipedija".

Jedan od studentskih domova i jedna ulica u Beogradu, Nišu, Subotici i Zaječaru po njemu nose ime.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.