Mask: Prvi ljudski Neuralink pacijent može da kontroliše kompjuterski miš mislima

Izvor: Piplmetar.rs, 20.Feb.2024, 20:30

Mask: Prvi ljudski Neuralink pacijent može da kontroliše kompjuterski miš mislima

Osnivač i vlasnik više tehnoloških kompanija, američki milijarder Ilon Mask kaže da se prvi ljudski Neuralink pacijent kome je ova njegova kompanija ugradila čip u mozak potpuno oporavio i da sada ima mogućnost da kontroliše kompjuterski miš mislima.
Napredak je dobar, a izgleda da se pacijent potpuno oporavio bez ikakvih negativnih efekata kojih smo inače svesni. Pacijent može da pomera miša po ekranu samo razmišljanjem“, rekao je Mask u okviru neke vrste grupnog glasovnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << četa „Space“ na društvenoj mreži X (Twitter), primetio je Reuters.
Milijarder je rekao da njegova kompanija Neuralink sada pokušava da od pacijenta dobije što više klikova na dugme miša, bez iznošenja detaljnih informacija o celom ovom, pomalo filmskom i antiutopijskom projektu.
Podsetimo, Neuralink je u januaru ove godine implantirala čip u mozak svom prvom ljudskom pacijentu, nakon što su joj to odobrile nadležene američke institucije. Pre toga, kompanija je u septembru dobila dozvolu da započne sa regrutacijom za ispitivanje moždanih implanata na ljudima sa raznim oblicima paralize.

Shutterstock
Sam projekat koristi robota koji hirurški postavlja čip interfejsa mozak-kompjuter u deo mozga koji kontroliše nameru za pokret, kaže kompanija. Ona dodaje da je početni cilj ovog projekta omogućiti ljudima da kontrolišu kursor ili tastaturu računara koristeći svoje misli, a sada deluje kao da je došla do tog cilja.
Dugoročnije ambicije kompanije idu u smeru brzih hirurških implantacija čipova u mozgove ljudi za lečenje bolesti kao što su gojaznost, autizam, depresija i šizofrenija. Iako to zvuči kao novi napredak čovečanstva koji bi rešio mnoge probleme, kao što su pomenute bolesti, definitivno da samo izgovaranje takvih ambicija može da asocira na distopijske filmove kao što su Terminator, Matriks i drugi.
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Pogledaj vesti o: Twiter

Nastavak na Piplmetar.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.