Ilon Mask: Pacijent sa čipom u mozgu pokrenuo kompjuterski miš uz pomoć svojih misli

Izvor: B92, 20.Feb.2024, 13:22

Ilon Mask: "Pacijent sa čipom u mozgu pokrenuo kompjuterski miš uz pomoć svojih misli"

Prvi pacijent kojem je ugrađen implantantni moždani čip tehnološke kompanije Neuralink potpuno se oporavio i u stanju je da kontroliše kompjuterskog miša koristeći samo svoje misli, izjavio je osnivač te kompanije Ilon Mask.

''Postignut je napredak, izgleda da se pacijent u potpunosti oporavio, i možemo da uočimo efekte koje čip ima na mozak. Pacijent može da pomera miša po ekranu samo koristeći svoj mozak'', rekao je Mask, prenosi Rojters.

On je dodao da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će Neuralink pokušati da testira da li pacijent može da pomoću misli izazove klikove na mišu. Kompanija Neuarlink je prošlog meseca uspešno ugradila čip svom prvom ljudskom pacijentu, nakon što je u septembru dobila odobrenje za vršenje eksperimenata na ljudima.

Koristeći hirurškog robota, tim Neuralink ugradila je čip povezan za interfejsom mozak-računar u deo mozga koji kontroliše pokrete i kretanje, s namerom da pacijent za početak ovlada upotrebom miša i tastature koristeći samo svoje misli.

Rojters navodi da Mask ima velike planove vezane za Neuralink, pošto želi da proizvodima te kompanije olakša lečenje gojaznosti, autizma, depresije i shizofrenije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ilon Mask: Prvi čovek kom je ugrađen moždani implant upravlja mišem pomoću misli

Izvor: Radio 021, 20.Feb.2024

Čini se da se prvi čovek kom je ugrađen moždani implant kompanije za medicinsku tehnologiju Ilona Maska "Neuralink" u potpunosti oporavio i da može da upravlja računarskim mišem pomoću misli.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.