Masakr je isplanirala strana zemlja

Izvor: B92, 31.Dec.2019, 00:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Masakr je isplanirala strana zemlja"

Somalija je saopštila da je jedna zemlja iz inostranstva, koju nije imenovala, pomogla u planiranju bombaškog napada u u kom je poginulo najmanje 90 ljudi.

"Strana zemlja je isplanirala masakr u Mogadišu", objavila je na Tviteru Nacionalna obaveštajna i bezbednosna služba.

Navodi se i da će napad, koji je izveden pre dva dana, biti istražen uz pomoć jedne strane obaveštajne agencije, koja takođe nije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << imenovana.

Niko nije preuzeo odgovornost za bombaški napad na kontrolnom punktu u Mogadišu kada je u eksploziji kamiona bombe ubijeno najmanje 90 osoba, što je najsmrtonosniji napad za više od dve godine u Somaliji, podseća Rojters.

Gradonačelnik Mogadiša Omar Muhamud, kao i predsednik Somalije Mohamed Abdulahi Mohamed, smatrajui da je za napad odgovorna islamistička grupa Al Šabab, povazana sa Al Kaidom.

U napadu je povređeno više od 100 ljudi.

Eksplozija se dogodila tokom jutarnjeg saobraćajnog špica, a većina žrtava su bili studenti koji su se vraćali sa predavanja i policajci.

Vozilo je eksplodiralo pošto ga je policija na kontrolnom punktu zaustavila i sprečila da nastavi put u grad.

Najsmrtonosniji napad koji je grupa Al Šabab izvela odigrao se 2017. godine kada je kamion eksplodirao u blizini cisterne u Mogadišu. Tada je poginulo skoro 600 ljudi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.