Jeremić: Dobrodošlica u Srbiju - policija došla po mene

Izvor: B92, 09.Dec.2016, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Dobrodošlica u Srbiju - policija došla po mene

Beograd -- Bivši šef diplomatije Vuk Jeremić pozvan je da dođe u prostorije SBPOK u svojstvu građanina, radi prikupljanja obaveštenja o slučaju "Gardisti".

Jeremić je poziv objavio na svom Tviter nalogu, a zasad nije poznato da li se odazvao pozivu u kome se navodi da se "odmah javi" policiji.

Jeremić se posle četiri godine vratio iz Njujorka za stalno u Beograd, a ovaj poziv prokomentarisao je rečima: "Dobrodošlica u Srbiju - policija dolazi u stan da me >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << privede. Interesantno..."

Kako se navodi u pozivu, Jeremić bi trebalo da se "odmah po prijemu poziva" javi u prostorije Službe za borbu protiv organziovanog kriminala, radi prikupljanja obaveštenja u predistražnom postupku.

Takođe, navedeno je da će u slučaju neodazivanja biti prinudno odveden.

U pozivu se navodi i broj predmeta "KTN 295/08", pod kojim, prema dostupnoj dokumentaciji Ustavnog suda, jeste zaveden slučaj poznat kao "Gardisti", kada su 5. oktobra 2004. godine na stražarskim mestima na Topčideru, pod još nerazjašnjenim okolnostima stradala dvojica gardista Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović.

Skraćenica KTN se koristi pri zavođenju predmeta kada u Tužilaštvu za predmete ne znaju ko je učinilac krivičnog dela, odnosno kada se govori o NN licu.

Jeremića su prethodnih meseci u medijima pominjali kao potencijalnog kandidata na predsedničkim izborima u Srbiji. Međutim, početkom nedelje je doveden i u vezu sa slučajem "Gardisti".

Advokatica porodice dvojice gardista Olgica Batić je, nakon objavljivanja nove forenzičke 3D rekonstrukcije događaja, rekla da očekuje da se u tom slučaju sasluša i Jeremić.

Ona je konferenciji navela da je bivši načelnik Generalštaba Branko Krga svojevremeno rekao da mu je nejasno kako to da ga je o pogibiji gardista prvi obavestio Jeremić, savetnik tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića.

Batićeva je rekla i da se taj podatak "nije krio" i da su advokati porodica stradalih gardista tražili su da se Jeremić sasluša, ali da ne znaju da li je to Tužilaštvo učinilo.

Kako je objavljeno, Jeremić je u trenutku pogibije dvojice gardista civilno služio vojni rok u Tadićevom kabinetu.

U međuvremenu, predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić primio je porodice nastradalih gardista i obavestio ih da će biti doneta odluka o formiranju komisije koja će se baviti činjenicama u vezi sa pogibijom njihovih sinova.

Gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović pronađeni su 5. oktobra 2004. mrtvi posle pucnjave u krugu vojnog objekta "Karaš" u Beogradu.

Iako je vojna istraga tvrdila da su se vojnici međusobno ubili, kasnija istraga, ali i sudska veštačenja, su pokazala da je njih likvidiralo treće lice.

Bivši šef diplomatije Srbije i predsednik CIRSD Vuk Jeremić preselio se u Njujork kada je stupio na funkciju predsedavajućeg Generalne skupštine UN. Ove godine kandidovao se za mesto generalnog sekretara UN, ali je u trci završio drugi iza Portugalca Antonija Gutereša.

Nakon toga je objavio da se vraća u Beograd.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Jeremiću poziv da da izjavu u policiji

Izvor: N1 televizija, 09.Dec.2016

Predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj Vuk Jeremić dobio je poziv da se, u svojstvu građanina, odazove pozivu na saslušanje..."Dobrodošlica u Srbiju, policija dolazi u stan da me privede, interesantno", napisao je Jeremić na Tviteru...Jeremić je objavio i kopiju današnjeg...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.