Hrabar potez, podsticaj za region

Izvor: B92, 19.Apr.2013, 20:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Hrabar potez, podsticaj za region"

Beograd, Berlin -- Zvaničnici EU kažu da je sporazum istorijski i obećali da će i Beograd i Priština dobiti dalju podršku na evropskom putu.

Švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt poručio je da je parafiranje teksta sporazuma novi pozitivan podsticaj za čitav regiona.

"Taj sporazum utire put za bolju situaciju i za Srbe na Kosovu. Oni su važan deo budućnosti zemlje", napisao je on na svom nalogu na Tviteru.

Bilt je čestitao delegacijama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Beograda i Prištine, kao i visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton, pod čijim pokroviteljstvom se vodio dijalog.

Ministar inostranih poslova Austrije Mihael Špindeleger ocenio je da je postizanje dogovora o predlogu teksta sporazuma u Briselu istorijski korak i ukazao da EU mora ispuniti svoja obećanja.

"Ovo je stvarno istorijski korak. Odajem priznanje vodjama pregovaračkih timova, ali i neumornom zalaganju Ketrin Ešton. Time je pošlo za rukom postavljanje kamen temeljca za dalju normalizaciju odnosa Srbije i Kosova", naveo je on u saopštenju, dodajući da se radi o odluci koja je pozitivna za obe strane.

Špindeleger je čestitao predstavnicima Beograda i Pristsine, pre svega premijerima Hašimu Tačiju i Ivici Dačiću, kao i njihovim timovima, posebno navodeći srpskog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića, koji su ovim i po Evropu bitnim ishodom pregovora dokazali da im je važniji siguran i miran razvoj i budućnost sopstvenih građana od kratkoročnih partijsko-političkih interesa i populističkih parola. Sada, kako je rekao, potrebno je da se brzo i održivo primeni dogovoreno, kako bi građani mogli osetiti taj napredak i posebno srpska zajednica bila uverena u bezbednost i budućnost u okviru "mlade kosovske države".

"Pozivam odgovorne političke snage na Kosovu i u Srbiji, bile one u vladajućoj koaliciji ili u opoziciji, da sporazum, a tako i evropsku budućnost svoje zemlje takođe jasno podrže", naglasio je Špindeleger. On je istakao da je uveren u evropsku budućnost Srbije i Kosova, jer je ovim dogovorom dostignut sledeći važan etapni cilj.

"Hrabar dogovor Srbije i Kosova je važan signal za ceo region. Sada je na nama u EU da ispunimo blagovremeno naša obećanja i, kod postojanja odgovarajućih koraka primene, Srbiji ponudimo konkretan datum za početak pregovora, a takođe da započnemo s Kosovom pregovore o SSP", naglasio je Špindeleger. On je najavio da će već u ponedeljak na sastanku Saveta ministara spoljnih poslova EU biti prilika da se oni informišu iz prve ruke o detaljima ishoda pregovora.

Italijanski premijer Mario Monti pozdravio je večeras postizanje dogovora između Beograda i Prištine i pozvao obe strane da u potpunosti sprovedu ono što je dogovoreno u Briselu.

Italija će nastaviti da pruža snažnu podršku evropskom putu Beograda i Prištine jer čvrsto veruje da trajan mir i pomirenje Srbije i Kosova, kao i u celom regionu, leži u članstvu Evropskoj uniji, a današnji događaj značajan je korak u tom pravcu, navodi se saopštenju Montija koji je dostavila Ambasada Italije u Beogradu.

Premijer Monti istakao je da su sada ispunjeni uslovi Evropskog saveta za počinjenje pristupnih pregovora sa Srbijom i postizanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom.

Monti je istakao važan doprinos visoke predstavnice EU Ketrin Ešton bez koje, kako se navodi, dogovor ne bi bio postignut.

Šef nemačke diplomatije Gido Vestervele pozdravio je postizanje dogovora između Beograda i Prištine kao istorijski događaj i kao korak ka evropskoj budućnosti i dobrim odnosima.

''Današnji dogovor između Srbije i Kosova je istorijski korak na putu ka dobrosusedstvu i evropskoj budućnosti, koji ja pozdravljam'', rekao je Vestervele, saopštilo je njegovo Ministarstvo inostranih poslova.

Vestervele je ocenio da su obe strane pokazale hrabrost i dalekovidost.

''To zaslužuje poštovanje, isto kao i pametno i konsekventno posredovanje gospođe Ketrin Ešton, koja je postigla veliki uspeh za evropsku diplomatiju'', naveo je Vestervele i dodao da sada dolazi odlučujuće, a to je, prema šefu nemačke diplomatije, da se dogovoreno brzo i efektivno sporovodi.

Vestervele je rekao da iz dogovorenog i primene toga proizlaze mogućnosti za daje korake približavanja EU koji, kako je naveo, odgovarajuće kriterijumima, treba brzo da budu provereni.

Francuska je pozdravila "istorijski sporazum" koji su postigli Beograd i Priština, ocenivši da on predstavlja prekretnicu i korak bez presedana u trajnom unapređenju odnosa dveju strana, i založila se za njegovo hitno sprovođenje u delo.

"Čestitamo srpskim i kosovskim vlastima, a posebno dvojici premijera koji su se lično angažovali na teškom zadatku, na odlučnosti i želji da se postigne kompromis. Želimo da im odamo priznanje na hrabroj odluci", navedeno je u saopštenju francuskog Ministarstva spoljnih poslova objavljenom na vebsajtu.

Dogovor o predlogu teksta sporazuma koji je postignut u Briselu, uz posredovanje EU, predstavlja temelj za normalizaciju odnosa, doprineće stabilnosti i omogućiće stanovništvu da se okrene ka budućnosti, razvoju zemalja i njihovoj evropskoj perspektivi, ocenjeno je u saopštenju.

"Stoga je od ključnog značaja da se smesta obezbedi njegovo sprovođenje u delo" , poručilo je francusko Ministarstvo, obećavši svu moguću podršku Pariza i EU.

Britanski ambasador u Srbiji Majkl Devenport "toplo je pozdravio" postizanje sporazuma Srbije i Kosova u Briselu "kao rezultat političke hrabrosti" i pozvao Prištinu i Beograd da rade na njegovom sprovođenju i da se posvete koracima koji ih približavaju EU.

"Napredak koji vidimo rezultat je političke hrabrosti lidera u Beogradu i Prištini, kao i neumornog angažovanja svih strana koje su učestvovale u dijalogu. Ovaj sporazum postavlja čvrste temelje za dalju normalizaciju odnosa Srbije i Kosova", naveo je Devenport u saopštenju dostavljenom iz britanske ambasade.

On je naglasio da je "sada izuzetno važno da i Srbija i Kosovo iskoriste ovaj pozitivan momenat i počnu sprovođenje onoga što je dogovoreno".

"Takođe je bitno da obe strane nastave konstruktivno učešće u procesu dijaloga pod pokroviteljstvom Evropske unije i da se posvete daljim koracima koji ih približavaju članstvu u EU", dodao je britanski ambasador.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Reagovanja: Istorijski sporazum

Izvor: Akter, 19.Apr.2013

U prvim reagovanjima na potpisivanje predloga teksta sporazuma pozdravlja se postizanje "istorijskog" dogovora Beograda i Prištine i ističe da je to dobra vest za region i za EU

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.