Izvor: RTS, 26.Nov.2020, 12:52

Etiopija pokreće završnu fazu operacije u Tigraju

Etiopska vojska pokrenuće završnu fazu vojne operacije u regionu Tigraj napadom na regionalnu prestonicu Mikele, najavio je premijer Abij Ahmed.
"Istekao je ultimatum od 72 sata kriminalnoj kliki TPLF da se mirno preda i naša vojna kampanja stigla je u završnu fazu", naveo je Ahmed na Tviteru.

On je dodao da će civilno stanovništvo biti pošteđeno i da su se već hiljade boraca predale.
Pobunjenici TPLF koji kontrolišu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Tigraj, region na severu Etiopije, poručili su da će nastaviti borbu, prenosi Bi-Bi-Si.
Detalji borbi, međutim, teško se mogu proveriti jer su sve telefonske i internet komunikacije u Tigraju u prekidu.
Članovi podmlatka etničke grupe Tigrajana iz Etiopije ubili su  najmanje 600 civila tokom sukoba sa lokalnim bezbednosnim snagama u masakru u gradu Mai Kadra, saopštila je juče  Etopljanska organizacija za ljudska prava.
Napad koji se dogodio 9. novembra je bio usmeren ka osobama koje nisu tigrajanskog porekla, rekao je vladin zvaničnik, a preneo Rojters.
Međutim, agencija Rojters dodaje da nije mogla da potvrdi brojku ubijenih jer internet i telefonski kablovi u toj regiji su u prekidu i vrlo je teško doći do informacija.
Lideri Tigrajanskih snaga nisu bili dostupni za komentar, međutim, prethodno su demantovali bilo kakvu umešanost u masakr.
Napad je bio usmeren ka etničkim grupama Amhara i Volkait, koje žive u Mai Kadri.
Grad na severu Etipopije je pod opsadom zbog borbe vladinih snaga i tigrajanskih snaga, u sukobu koji traje tri nedelje, zbog čega je nastradalo na stotine ljudi, dodaje Rojters.
U izveštaju na dan napada, lokalna policija je proveravala lične karte građana, kako bi razlikovali osobe koje nisu tigrajanskog porekla od ostalih.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"ISTAKAO JE ULTIMATUM" Etiopija pokreće završnu fazu operacije u Tigraju, pobunjenici poručili da "NASTAVLJAJU BORBU"

Izvor: Blic, 26.Nov.2020

Etiopska vojska pokrenuće završnu fazu vojne operacije u regionu Tigraj napadom na regionalnu prestonicu Mikele, najavio je premijer Abij Ahmed.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.