Izvor: RTS, 20.Jun.2021, 19:46

Eparhija raško-prizrenska: Zabrinuti smo zbog zabrane vernicima da posete KiM

Eparhija raško-prizrenska saopštila je da je ozbiljno zabrinuta zbog sve češćih slučajeva u kojima se vernicima, raseljenima na prostoru centralne Srbije, zabranjuje da posećuju svetinje i groblja, kao i da učestvuju u crkvenim proslavama na Kosovu i Metohiji.
Eparhija raško-prizrenska je na svom nalogu na Tviteru ocenila da "najnoviji u nizu incidenata", kada su vernici poreklom iz sela Mušutišta najpre pušteni da pređu administrativni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prelaz Jarinje, a potom prinuđeni da napuste Kosovo i Metohiju, pokazuje povećani stepen kršenja elementarnih verskih prava, slobode veroispovesti i slobode kretanja na temelju etničke i verske pripadnosti.

"Ova grupa vernika trebalo je da poseti nekoliko svetinja SPC na Kosovu i Metohiji i da danas na Trojičin dan učestvuje u Sv. Liturgiji, koja je bila zakazana na ruševinama manastira Sv. Trojice kod Mušutišta, opština Suva Reka, koji je, inače, porušen nakon završetka rata u leto 1999. godine. Godinama posle rata redovno su održavane svete Liturgije na ovoj lokaciji, ali su poslednjih godina lokalni albanski demonstranti sprečavali pristup manastiru", navodi se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske.
Dodaje da je u ovom slučaju reč o direktnom kršenju Zakona o verskim slobodama koji svojim članom 7A daje garancije da neće postojati proizvoljna zabrana za ulazak na KIM posetiocima crkava i manastira SPC.
"Od prošle nedelje, kada je jedna grupa vernika sprečena da uđe na KiM, ova situacija se ponovila juče ujutro, kada su vernici poreklom iz sela Mušutišta, najpre pušteni da pređu administrativni prelaz Jarinje, da bi potom od strane kosovske policije bili prinuđeni da napuste KiM", navela je Eparhija na Tviteru.

Eparhija je naglasila da je ova grupa vernika trebalo da poseti nekoliko svetinja SPC na KiM i da danas, na Trojičin dan, učestvuje liturgiji, koja je bila zakazana na ruševinama manastira Sv. Trojice kod Mušutišta, opština Suva Reka, koji je porušen nakon završetka rata 1999. godine.
Autobus sa 50 vernika iz centralne Srbije koji su krenuli na Zadušnice i posete hramove srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, vraćen je u subotu ujutru iz Kosovske Mitrovice za Beograd, saopštio je ranije direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.