Izvor: Blic, 27.Mar.2017, 06:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DVOSTRUKI ŽIVOT Bio je špijun KGB-a, ali je izabrao Ameriku. Sovjetima je pobegao zahvaljujući NEVEROVATNOJ LAŽI

Bivši agent KGB-a u SAD, ubedio je Ruse da ima sidu kako ne bi morao da se vrati kući nakon što je zavoleo Ameriku.

La extraordinaria historia de Jack Barsky, el espía de la KGB que se dejó seducir por el sueño americano https://t.co/Z6RbFpDeDx pic.twitter.com/9NPFQXW6NK

U knjizi "Deep Under Cover: My Secret Life and Tangled Allegiances as KGB Spy in America", Džek Barski, rođen 1949. kao Albreht Ditrih, opisuje svoje iskustvo.

U knjizi Barski >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << (67) detaljno opisuje dolazak u SAD 1978. godine posle odrastanja u komunističkoj Istočnoj Nemačkoj. Regrutovan je 1970. godine u studentskom domu i tada ideja da radi za Ruse nije mu bila odbojna.

- Nisam imao ništa protiv toga da radim za Ruse zato što su oni bili naša velika braća i vodili su (Istočnu Nemačku) u obećanu zemlju – piše on.

Kada je sa ukradenim identitetom stigao u Njujork, Barski je govorio savršenim američkim akcentom. Počeo je kao kurir na biciklu, a stigao do govornika na završnoj svečanosti na Koledžu "Baruh", gde je studirao računarske sisteme. U rodnoj Nemačkoj, studirao je hemiju i čak je držao predavanja na fakultetu.

Not everyday I get to finish a book and speak to the author the next day! Former KGB agent Jack Barsky back in town to talk abt his new book pic.twitter.com/frERB0DXoj

Njegovi ruski šefovi su se obradovali kada se zaposlio kao IT stručnjak u kompaniji za životno osiguranje "Metropoliten".

- Osiguravajuće kompanije su uvek bile u vrhu spiska kapitalističkih neprijatelja u komunističkoj propagandi – piše Barski.

Dok je prenosio informacije o softveru kompanije KGB-u, Barski je istovremeno počeo da ceni svoju novu domovinu i zaljubio se u ilegalnu imigrantkinju iz Gvajane po imenu Penelope. Ubrzo potom, venčali su se i dobili ćerku. Istvoremeno, svake dve-tri godine odlazio je u Nemačku, gde je imao suprugu Gerlindu i sina Matijasa. Oboje su mislili da on živi u Kazahstanu.

Međutim, 1988. godine postojala je opasnost da bude otkriven njegov pravi identitet i hitno je pozvan da se vrati u Rusiju. Barski je, međutim, ignorisao signale koje je dobijao od Rusa, uključujući i pretnju smrću. Da bi se izvukao, javio je šefovima u Moskvi da je oboleo od side. U to vreme, to je značilo gotovo sigurnu smrt.

Njegova američka porodica, koja je tada već bila veća za sina, preselila se u Pensilvaniju.

Posle raspada Sovjetskog Saveza 1991, dokumenti koji otkrivaju njegov identitet stigli su da FBI. Stan mu je ozvučen i tokom svađe sa suprugom ispričao joj je da je nekada radio za KGB, koji je takođe izvestio američke vlasti o njegovom lažnom identitetu.

Federalni istražni biro je saslušao Barskog, ali shvativši koliko voli Ameriku, odustali su od podizanja optužnice. Čak se sprijateljio sa agentom FBI koji ga je prijavio i zajedno su igrali golf.

Barski danas živi u Džordžiji s trećom suprugom i njihovom zajedničkom ćerkom i ponovo je uspostavio kontakt s nemačkom porodicom. Tvrdi da je Amerika za njega "i dalje najbolja država na svetu".
Pogledaj vesti o: Twiter

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.